Közélet

Jön a digitális Miskolc TV!

2013-07-15 13:55

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE digitalis_tv_110930_ja_11.jpg

Jobb minőségben követhetik október végétől, azaz a térségünket érintő digitális átállást követően a Miskolc TV műsorait is. Az átálláshoz szükséges technika beszerzéséhez – 10 másik helyi televízióval egyetemben – a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság pályázatán nyerte el a szükséges összeget a MIKOM Nonprofit Kft.

Mint arról vasárnap a minap.hu is beszámolt, a médiatanács 11 helyi tévének, köztük a Miskolc Televíziónak ítélt meg együttesen 72 millió forintos támogatást a digitális átállás technikai költségeihez.

Molnár Péter
főszerkesztő elmondta, a MIKOM Nonprofit Kft. összesen 6,8 millió forintra pályázott, melyet a hatóság 100 százalékban meg is ítélt. A döntés értelmében a Miskolc Televíziónak lehetősége lesz megvenni az új, digitális adót és antennát és egyéb berendezéseket. Az analóg sugárzás leállítását követően (melynek időpontja az ország nagyobb részén július 31., térségünkben pedig október 31.) a Miskolc TV a digitális 41-es csatornán lesz fogható.

– Az átállás után televíziónk azoknak is jobb minőségben lesz fogható, akik jelenleg hagyományos tető- vagy szobaantennával néznek minket. Azoknak azonban, akik valamely kábelhálózaton keresztül nézik műsorainkat, nem lesz változás, ők már most is digitális minőségben kapják a jelet – mondta Molnár Péter.

keresben.jpg

Az előfizetéssel rendelkezőknek nem lesz teendőjük az átállás során, a hagyományos szoba- vagy tetőantennával és régi típusú televízióval azonban csak akkor lesznek elérhetők a jelenlegi csatornák, ha a nézők egyszeri költséggel beszereznek egy megfelelő vevőkészüléket, úgynevezett set-top-boxot.

A set-top-boxot az antenna és a televíziókészülék közé csatlakoztatva a legrégebbi típusú tévékészülékkel is fogható lesz az adás. A manapság forgalmazott televíziók nagy része már eleve beépítve tartalmazza ezt a vevőegységet. Ha tehát valaki új tévét vásárol, érdemes rákérdeznie arra, hogy a készülék tartalmazza-e ezt a vevőegységet (DVB-T MPEG-4 HD tuner).

Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója vasárnap az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, az ország középső területén július 31-én áll le a hagyományos analóg műsorszórás. Az érintett lakosság mellett a helyi földfelszíni analóg módon sugárzó tévék is gőzerővel készülnek a digitális átállásra.
– Ahhoz, hogy a technológiai váltás zökkenőmentes legyen, az NMHH a lakosság mellett a helyi televíziókat is támogatja, amelyek a Médiatanács pályázatán nyerhetnek forrást a digitális átálláshoz szükséges berendezéseik beszerzéséhez – mondta.

tv_taviranyito_illusztracio_0307_fkcs_1.jpg

Az NMHH Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra program keretében áprilisban írt ki 312 millió forintos keretösszegű pályázatot a helyi televíziók digitális átállásának támogatására. A pályázaton helyi analóg földfelszíni frekvenciát használó jogosultsággal rendelkező televíziók indulhatnak, amelyek médiaszolgáltatási szerződésükben legalább napi 20 százalék közszolgálati tartalom sugárzását vállalták, vagy korábban részt vettek a televíziós közéleti magazin-, illetve hír- és kulturális magazinműsorok gyártását finanszírozó pályázaton.

Egy beruházásra legfeljebb 8 millió forint támogatást lehetett igényelni. A támogatásból a helyi kereskedelmi és közösségi televíziók digitális átállást szolgáló berendezéseket és csatlakozó kiegészítő eszközöket vásárolhatnak.

A pályázat harmadik fordulójának eredményéről múlt heti ülésén döntött a Médiatanács, ennek megfelelően a következő 11 vidéki televízió kapott együttesen 72 millió forintos támogatást: Csaba TV, Fehérvár Televízió, Ózdi Városi Televízió, Szombathelyi TV, Nyíregyházi Városi Televízió, Tapolca Városi Televízió, Salgótarjáni Városi Televízió, Vásárhelyi Televízió, Gyöngyösi Városi Televízió, Miskolc Televízió, Egri Városi Televízió.

T. Á./MTI
Fotó: J. Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-03 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!