Közélet

Csökken a szemétdíj, az AVE visszautasítja a vádakat

2013-07-04 16:45

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Visszautasítja Molnár Attila, az AVE Miskolc Kft. ügyvezetője az MSZP sajtótájékoztatóján elhangzottakat. A cég a törvényi kötelezettségnek megfelelően csökkenti a szemétszállítási díjat, szó sincs újabb emelésről.

Molnár Attila szerint, ha valaki kiáll a nyilvánosság elé, és ott nyilatkozik valamiről, akkor kellene, hogy kellő információval rendelkezzen arról, amiről beszél. Felháborítónak tartja, hogy olyan információ látott így napvilágot, amely nem felel meg a valóságnak, és amely a cég jó hírnevét is rontja.

A konkrét, MÁV-telepi eset kapcsán elmondta, 2012 végén a szemétszállítási közszolgáltatás koncesszióját pályázat útján nyerte el az AVE Miskolc Kft., miután a korábbi szerződés időszaka lejárt. A pályázatukban egy a korábbinál magasabb árat ajánlottak meg, így 2013. január 1-től ez a magasabb díj került megállapításra. Mint most az egyeztetésekből kiderült, a MÁV Ingatlankezelő Zrt. ezt a díjnövekedést valamiért nem vette figyelembe, azt csak most utólag érvényesítette, és ezt a különbözetet kéri a lakóktól, az elmúlt hónapokra. Július 1-től természetesen már nem, hiszen a MÁV-telepen is – ahogy Miskolc minden más területén és lakosának – csökken a szemétszállítás díja, a jelenlegi árhoz képest átlag huszonöt százalékkal.

Itt tehát a MÁV Ingatlankezelő Zrt. vétett saját hatáskörében egy számlázási hibát, amelyhez az AVE Miskolc Kft.-nek semmi köze sincs. Molnár Attila kérdésként fogalmazta meg, hogy Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője miért nem érdeklődött az eset kapcsán akár a MÁV-nál, akár az AVE-nél, miért állt úgy a nyilvánosság elé, hogy nem volt kellő információja. Hozzátette, pénteken tud egyeztetni a cég jogászával, és ez alapján dönti el, hogy tesznek-e az ügyben jogi lépéseket.

Ahogy azt korábban Molnár Attila portálunknak már elmondta, az erre vonatkozó törvény alapján a lakosság részére kiállított számlában meghatározott közszolgáltatási díj csökken 10 százalékkal. A kormány a csökkentést nem a most érvényben lévő díjhoz mérten állapította meg, hanem a 2012. április 14. napján alkalmazott díj legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegét vette alapul, és ehhez képest érvényesíti a 10 százalékos csökkentést. A 2013. július 1-től kezdődő számlázási időszaktól így mintegy 25 százalékkal kell majd kevesebbet fizetni a szemétszállításért Miskolcon. Ez a hulladéktároló edényzet, vagyis a kukák bérleti díját nem érinti, hiszen az nem része a közszolgáltatásnak.

Az AVE Miskolc Kft. eddig alkalmazott gyakorlata szerint, az elvégzett szolgáltatás után, utólag készíti el és küldi meg a számlát a közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonos, bérlő, használó részére, ezért a június végén kibocsátott és megküldött számlák még a II. negyedévben elvégzett szolgáltatás – április, május, június hónap – díját tartalmazzák. A rezsicsökkentés hatása – tételesen kimutatva – a következő, harmadik negyedévre vonatkozó számlában jelenik meg, a törvényi előírásoknak megfelelően. A lakásszövetkezetek, társasházak részére először az augusztusban fizetendő számlában, a negyedéves számlázási rendszerbe tartozó lakossági ügyfelek részére pedig a szeptember végén postázandó, tehát októberben fizetendő számlában jelenik meg a szemétszállítási díj csökkentése.

minap.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-03 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!