Közélet

Kaput nyitottak a tehetségnek

2013-05-17 15:07

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE tehetsegnap_130517_ja_27.jpg

„Nyiss nekem kaput!” címmel tartott tehetségnapot a miskolci Görög Katolikus Cigány Szakkollégium, a Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskolával és a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetével közös szervezésben, pénteken a felsőoktatási intézmény egyik aulájában. A kis és nagy tehetségek táncos, zenés műsorokkal, valamint képzőművészeti alkotásaikkal mutatkoztak be.Az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával Hit és Közösség címmel indított projektet még februárban a miskolci Görög Katolikus Cigány Szakkollégium, ennek részeként rendezték meg a kis és nagy tehetségek napját a Miskolci Egyetemen.

tehetsegnap_130517_ja.jpg

Illésné Kovács Mária
, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja a pénteki programon kiemelte, nem véletlen, hogy a felsőoktatási intézmény a helyszíne a tehetségnapnak.
– Karunk küldetésének tekinti, hogy szellemi tőkéjét felhasználva mindent megtegyen a felzárkózás és a társadalmi integráció elősegítéséért – hangsúlyozta, majd a már eddig elért, s több, nemzetközi visszhangot is kiváltó eredményről számolt be, és projektet mutatott be. Szólt többek között a Szociológiai Intézet munkatársai vezetésével kidolgozott összeurópai romastratégiáról, a miskolci tanárképzésben alkalmazott módszerekről, a mentorprogramról, valamint a görög katolikus egyházzal ápolt együttműködésről is, mely „nagy büszkeséget jelent a kar számára”, tette hozzá.

A tehetségnap főszereplőihez, a gyerekekhez fordulva elmondta, komoly siker mindenki számára, hogy alkotásaikat és műsorukat bemutathatják. „A siker jelentsen motivációt a következő évekre is”, zárta köszöntőjét a dékán.

tehetsegnap_130517_ja_21.jpg

Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora örömét fejezte ki amiatt, hogy felkarolhatják a tehetségeket, hiszen ők is „részét képezik nemzeti kincsünknek”. Káli-Horváth Kálmán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának politikai főtanácsadója annak a véleményének adott hangot, hogy „a szentlélek munkálkodása tesz alkalmassá bennünket a szebb jövő felé” való törekvésre. Óriási sikernek nevezte, hogy a Miskolci Egyetemen mutatkozhatnak be fiatalok, ahová valamikor majd hallgatóként térhetnek vissza.

– Én hiszek bennetek, és hiszek abban, hogy fantasztikus életetek lesz. Ragadjátok meg a lehetőségeket – hívta fel a kisdiákok figyelmét a politikai főtanácsadó.

tehetsegnap_130517_ja_1.jpg

Orosz Atanáz görög katolikus püspök elmondta, a tehetséggondozás kapcsán a gyümölcsös kert művelése jut eszébe. Ahogy a gyümölcsöt óvni, ápolni kell, úgy szükséges odafigyelni a tehetséges fiatalok gondozására, „védésére”. A pénteki tehetségnap véleménye szerint támaszt jelent számukra.

– Örömmel nyugtázhatjuk, hogy ígéretes tehetségek találhatók köztetek. Támogassuk őket, tegyük lehetővé számukra, hogy a virágból bőséges gyümölcs teremjen – hívta fel a jelenlévők figyelmét a görög katolikus püspök.

Kiss Gábor,
Miskolc alpolgármestere a felelősségvállalás kapcsán elmondta, fontosnak érzi az egyházi szerepvállalást az oktatásban, és előre mutatónak tartja a szakkollégium működését. A tehetségről elmondta, hisz benne, hogy minden gyermekben benne van. Hozzátette, számukra különösen fontosak a sikerélmények, a tehetségnap pedig kitűnő lehetőség számukra, hogy megmutassák tehetségüket.

tehetsegnap_130517_ja_30.jpg

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő fantasztikusnak nevezte a kiállított alkotásokat.
– Úgy gondolom, hogy a kitörés egyetlen útja a tanulás, ezért nagyon fontos a tehetséggondozás. Minden biztatást, támogatást és segítséget megérdemelnek mind a gyermekek, mind a tehetségnap szervezői – tette hozzá.

A köszöntőket követően bemutatkozási lehetőséget kaptak a kis és nagy tehetségek, ki verssel, ki énekkel készült, de a Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola és Óvoda diákjai táncműsorban is szerepeltek. A Görög Katolikus Cigány Szakkollégium hallgatói szintén énekkel, zenével és alkotásaikkal mutattak jó példát a fiatalabbak előtt. A kiállítás két hétig tekinthető meg a Miskolci Egyetem C/2-es épületében.

Kujan I.
fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-27 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!