Közélet

Itt van itthon, Miskolc elismertségéért dolgozik (Takács István - Díszpolgár)

2013-05-11 11:32

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE takacs_istvan_130415_ja_8.jpg

Az embert természetes módon hajtja a tudásvágy, a megismerni akarás és a megszerzett ismeretek kamatoztatása – vallja Takács István, Miskolc új díszpolgára, aki maga is ezt érzi, és eszerint cselekszik.

Takács István 1960-ban született Sajószentpéteren. Gimnáziumi tanulmányait Miskolcon, a Földes Ferenc Gimnáziumban végezte, matematika tagozaton.

– A Tamási Áron által kimondott igazságot, miszerint „azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”, én is a magaménak vallom. Bárhol jártam is a világban, a kiindulási és a viszonyítási pont számomra mindig is szűkebb hazám, Miskolc volt – mondja a főorvos. – 1975-ben kezdődött a kapcsolatom a várossal, amikor Szendrőből elindulva, kisgimnazistaként megkezdtem tanulmányaimat a Földes Ferenc Gimnáziumban, majd az orvosi egyetem befejeztével ide tértem vissza, a miskolci Semmelweis kórházba, ahol immár negyedszázada dolgozom – teszi hozzá.

takacs_istvan_130415_ja_2.jpgA kérdésre, hogy a gimnáziumi matematika tagozat után, hogyan „jött” az orvosi szakma, azt mondja, a gimnáziumban kiváló kémia-, biológiaoktatás és tanárai voltak, nagyon érdekes vegyi kísérleteket végeztek, növényi preparátumokat, állati boncolásokat készítettek. De mindig is érdekelte az élettan, hogy mi játszódik le az élőlényekben, milyen molekuláris reakciók zajlanak.


1980–1986 között a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karának nappali tagozatos hallgatója volt, amit 1986-ban summa cum laude minősítésű diplomával fejezett be.
1991-ben sikeres belgyógyászat szakvizsgát, 1994-ben klinikai hematológia szakvizsgát tett.
1996-ban felvételt nyert a Debreceni Egyetem Orvostudományi Centrum Doktori Iskolájába. A III. számú Belgyógyászati Klinikán folytatott kutatásokat és tanulmányokat, majd 2000-ben az Egyetem Doktori Tanácsa PhD-fokozatot ítélt részére. 1998-ban sikeres klinikai immunológiai szakvizsgát tett. 2010-ben klinikai onkológiai szakvizsgát is szerzett, 2011-ben pedig elvégezte az úgynevezett GCP-tanfolyamot.

1986-ban a Miskolci Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház Belgyógyászati Intézete orvosa lett, 1998-ban részlegvezető főorvosává, majd 2008-ban a Belgyógyászati Intézet vezető főorvosának nevezték ki. 2012. augusztus 1-jétől a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának docense.

– A hosszú évek kitartó és néha kudarcoktól sem mentes munkája mára elvezetett oda, hogy a városnak, s benne embertársaimnak viszonozni tudjam mindazt, amivel hozzájárultak ahhoz, hogy felelős értelmiségiként miskolci polgár lehetek. Nemcsak a város betegellátását szolgáló Belgyógyászati Intézet vezetőjeként, hanem számos hazai és nemzetközi tudományos rendezvény szervezőjeként is igyekszem a város jó hírét öregbíteni – vallja Takács István.

2008-tól a Belgyógyászati Intézet vezetőjeként részt vesz a hozzá delegált medikusok és szakorvosjelöltek gyakorlati és elméleti képzésében. Az oktatói tevékenység keretében 2000-től folyamatosan részt vesz a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Genetikai Intézete oktatói-kutatói munkájában, ahol tantermi előadásokat tart TTK-hallgatók részére, felelős a Nemzeti Biobank Hálózat készleteinek gyarapításáért és aktívan részt vesz a PhD-képzésben. 2006-ban tevékenységének elismeréseként a PTE-n címzetes egyetemi docensi kinevezést kapott. 2012-ben a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán a habilitációs pályázatát elfogadták, a bíráló bizottság előtt azt sikerrel megvédte.

1994-től a Magyar Hematológiai Társaság, 2006-tól a Magyar Onkológus Társaság, valamint 1991-től a Magyar Belgyógyász Társaság tagja. 2011-től Hematológia és Transzfúziológia Szakmai Kollégiumi Tagozat keretében végez szakértői munkát az egészségügyi államtitkárság számára.

A fiatalok oktatását szívesen vállalja, hiszen – mint mondja – a jövő nemzedékének nevelése az egyik legfontosabb dolog, Miskolc pedig mindig is befogadó város volt, a tehetséges fiatalokat tárt karokkal várják.
– Ma, amikor egyre világosabban kirajzolódni látszik, hogy a felemelkedéshez nincs más út, nem lehet más út, csak a tanulás és folyamatos önképzés útja, Miskolc városa jó úton halad, mert mindent megtesz azért, hogy egyetemét magas szintű, tudásközpontú intézménnyé tegye. Ebben próbálok én is segítség lenni, amikor az egyetemi oktatásban részt veszek – teszi hozzá.

takacs_istvan_130415_ja_14.jpg

2011-ben megválasztották a Dél-Borsodi Egészségügyi Klaszter elnökének. A klaszter intenzív együttműködést folytat az Aradi Vasile Goldis Egyetemmel és az Ungvári Nemzeti Egyetemmel, ezen városok országaiból kemoterápiára fogad betegeket. 1998 óta minden évben részt vesz az Európai Hematológus Társaság (ESH) és az Amerikai Hematológus Társaság (ASH) által szervezett, európai és USA-ban rendezett konferenciákon.

– Nagy megtiszteltetés számomra a díszpolgári cím, ami egyfajta inspiráció is arra, hogy még többet tegyek szeretett városomért. A szakmámban elért sikerek segítségével nemcsak hazailag, de nemzetközileg is szeretném növelni Miskolc elismertségét – mondja a kitüntetés kapcsán.

Takács Istvánt kiemelkedő gyógyító, kutató, oktató, vezetői tevékenysége elismeréseként, Miskolc város ünnepén, díszpolgárává fogadja.

Horváth I.

Fotó: Juhász Á.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-08-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!