Közélet

Telekonzultációs kórházközi gyógyítás

2013-03-21 17:30

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE telemed-korhaz-130321.jpg

Tovább folytatódik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban a teleradiológiai és -konzultációs rendszer kialakítása. Csütörtökön videokonferencián mutatták be a rendszert a Csillagpont épületében, a beszélgetésben a kassai, az ózdi és a sátoraljaújhelyi kórház orvosai vettek részt.

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében a Teleradiológiai és Telekonzultációs Rendszer Kialakítása Miskolc és Kassa Térségében elnevezésű projekt költségvetése összesen 457.840 euró, ebből mintegy 388 ezret az Európai Unió, 46 ezret a kormány biztosít, 22 ezret pedig a résztvevők.

A sajtó képviselőit erről csütörtökön tájékoztatták az új Csillagpont épületben, ahol a programban résztvevő kórházak – a kassai Univerzitná nemocnica L. Pasteura, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház és a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház – szakembereivel konzultáltak a miskolciak, így prezentálva a telekonzultációs rendszert. Az orvosok egy sclerosis multiplex-szel küzdő beteg esetét tárgyalták éppen, egy az agyról készült mágneses rezonancia-felvételt elemezve többek között.

Valikovics Attila osztályvezető főorvos (Neurológiai-Toxikológiai-Stroke) elmondta, óriási a jelentősége a rendszernek, hiszen gördülékenyebb lesz így a határon átívelő régiós betegellátás.
– A felesleges és költséges betegellátások akár 80 százaléka is megtakarítható így, emellett nem kell megismételni bizonyos vizsgálatokat, ezáltal biztonságosabb lesz a páciensek gyógyítása – emelte ki a szakorvos.

Csiba Gábor főigazgató-főorvos hangsúlyozta, a pályázatnak köszönhetően a régió négy kórházának orvosai rendszeresen konzultálhatnak a betegekről, a földrajzi határokat átlépve. A teleradiológiai alrendszer célja pedig, hogy a vizsgálati anyagokat helytől függetlenül lehessen leletezni a nap bármely szakában. Ez különösen fontos, mert Magyarországon csökkenő tendenciát mutat a radiológusok száma, területi eloszlásuk pedig egyenetlen. A teleradiológia segítségével ezek a különbségek áthidalhatók, az ellátás színvonala pedig ott is javulhat, ahol nincs állandó radiológusi jelenlét.

A projekt a megyei kórházban megvalósult eddigi eredményei közül kiemelhető a telemedicina kimenettel rendelkező ultrahang (képünkön), valamint tíz beszédfelismerő szoftver és diktafon beszerzése, hat távleletező állomása kialakítása, valamint a videokonferencia- és hat műtői digitalizáló rendszer kiépítése.

A projekt május 31-ig tart, addig Csiba Gábor elmondása szerint a rendszer finomhangolásával foglalkoznak. A tervek szerint konferenciával zárják majd a programot.

S. P.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-02-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!