Közélet

Köszönet az értékteremtő vállalkozóknak

2013-01-07 20:04

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE bokikkoszonto_130107_ml.jpg

Immáron 12. alkalommal tartott újévköszöntő pezsgős koccintást hétfőn késő délután a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Nehéz év elé nézünk, de a gazdaság, a közigazgatás és az egyetem tudásbázisának az összekapcsolásával remény van az előre lépésre.

A kamara megnövekedett közéleti súlyát jelzi, hogy a rendezvényen a miskolci, megyei gazdasági és közélet vezetőinek az első vonala jelent meg. Bihall Tamás, BOKIK elnök invitálását elfogadva megtisztelte az évindítót többek közt Demeter Ervin kormánymegbízott, Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke, Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora, Sebestyén László, Csöbör Katalin, Riz Gábor, Ódor Ferenc országgyűlési képviselők, Szabó Zsolt dandártábornok, regionális vám- és pénzügyőr parancsnok, Pfliegler Péter és Kiss Gábor miskolci alpolgármester, Bogyai Ferenc, Miskolc rendőrkapitánya, közigazgatási vezetők, üzletemberek, mint például Barkóczi István, a Fux többségi tulajdonosa és vezetője… Teljesen megtelt a BOKIK nagyterme a fogadásra.

Házigazdaként Bihall Tamás mondott köszöntőt. A rendezvénysorozat 2001-es kezdeteit felelevenítve emlékeztetett rá, hogy az első szerényebb érdeklődés mellett zajlott. Azonban a mostani érdeklődés jelzi, hogy a jó gondolat sikeres lehet. Most a vezetők első köre jött el, amely üzenete: „együtt vagyunk, szeretnénk valamit, van elképzelésünk arról, hogy szervezzük életünket 2013-ban.” Ez azonban nehéz lesz, mivel a világban, az országban és a régióban is válság van. Éppen ezért is tartotta fontosnak Bihall Tamás, hogy köszönetet mondjon azoknak a vállalkozóknak, akik értéket teremtenek. Reményét fejezte ki, hogy az átalakulások pozitív hatással lesznek a gazdálkodásra.

bokikkoszonto_130107_ml2.jpg

Szólt az összefogás fontosságáról. Megemlítette, hogy a kamara is jogosítványokat kapott, a regisztráció kiterjesztésével szeretnék, ha a feketemunka visszaszorulna, lehetőséget kapnának a becsületes vállalkozók, nem Győr-Sopron-Moson megyének toboroznának munkaerőt, hanem itthon boldogulnának, s fizetnének adóforintokat. Komoly tervezés indult meg, amely terén a megye, Miskolc, az egyetem és a kamara kohéziójának a fontosságát emelte ki, amely keretében minél több EU-forrást lehet bevonni a helyi gazdaságba.

Demeter Ervin rövid köszöntőjében emlékeztetett a január 1-jével bekövetkezett változásra, a járások létrejöttére, a járási hivatalok indulására, amivel a harmadik szintre jutottak, az integráció után most már az a cél, hogy a hivatalt közelebb vigyék az emberekhez. Az ügyfélszolgálatok ezt a cél szolgálják. Szűkülő források mellett kell fejleszteni.Mengyi Roland
emlékeztetett rá, hogy a megyei önkormányzatban is folyik a munka, forumokon, évértékelőkön vesznek részt. A távlati elképzelések mellett a 2013-as koncepció is elkészült, amely megyei és kapcsolódó, határon átnyúló projektet is tartalmaz. A jelenlévőket kérte, hogy közös munkával tegyék megyénket a magyar gazdaság zászlóshajójává.

Kriza Ákos
2012-ről elmondta, hogy a város iparűzésiadó-bevétele meghaladta a tervezettet, ami leginkább a miskolci vállalkozók érdeme, munkahelyet teremt, bevételt generál. A pesszimista környezet ellenére mintegy ezerrel többen dolgoznak, mint korábban. Van mire támaszkodni! Partnerségre törekednek a kamarával, a hatósági feladatok meghatározó részét átvevő kormányhivatallal a jövő városa, megyéje érdekében.
– Lesz munkánk bőven – jelentette ki Kriza Ákos.

Patkó Gyula elismerte, nem gondolták, hogy a világgazdasági válság eddig fog tartani, egy dologban azonban biztos: véget fog érni. A legfontosabb, hogy túléljük és megújuljunk. Ebben fontos szerepe van az egyetemeknek, így a Miskolci Egyetemnek is, amely véleménye szerint kiváló szakembereket bocsát ki. Mint megbízatása végéhez közeledő vezető elmondta, hogy rektorsága alatt több mint 15 milliárd forint EU-forrást sikerült bevonni az egyetem fejlesztésére. Zárásként megköszönte a kamara, a kormányhivatal, a megye és a város segítségét.

bokikkoszonto_130107_ml3.jpg

A köszöntőket követően pezsgővel koccintva köszöntötték egymást a résztvevők, majd kötetlen beszélgetéssé alakult át a rendezvény.

Csontos László
Fotó: Mocsári LászlóAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2013-01-08 09:10

    globo

    Megannyi rátermett ember... Ha ezektől várják a megye felemelkedését akkor azt hiszem jobb ha mindenki csomagol az utolsó meg oltsa le a villanyt."Álláshalmozó Mengyi Roland: A jelenlévőket kérte, hogy közös munkával tegyék megyénket a magyar gazdasá [ tovább ... ]
  • 2013-01-07 21:55

    mk

    Rendesen összefújta a szél a szemetet.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!