Közélet

A koleratemetőben koszorúztak

2012-10-31 14:58

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kolera-temeto_121031_01.jpg

Az I. világháború idején pusztító kolerajárványban meghalt katonákra emlékeztek szerdán a miskolci koleratemetőben. A mai Keleti kapuban, a város szélén található temetőben, és kórházként funkcionáló kápolna megmaradt bejáratánál Pfliegler Péter, alpolgármester, a katonai kórházat működtető tábori orvos, Pfliegler Imre unokája mondott ünnepi köszöntőt.

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere különös megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő mondhat köszöntőt az egykori katonai kórház romjainál, a koleratemetőnél halottak napjához köthetően.

– Különös megtiszteltetés, hiszen nagyapám Pfliegler Imre tábori orvos vállalta el, hogy a kórházat működteti itt, a város szélén. A kórház kápolnáját 1915. november 2-án szentelték fel, az épületet az I. világháború éveiben 1916-ig orvosi célokra használták, 54 orvos dolgozott itt, illetve több nővér is a vöröskereszttől. Áldozatos munkájuknak köszönhetően sok-sok – egyebek mellett lengyel, német és osztrák – katona életét mentették meg, akiket pedig meggyógyítani nem tudtak, azoknak a szenvedéseit csillapították – hangsúlyozta Pfliegler Péter. Kiemelte azt is, a kolera végül – a kórház működésének köszönhetően – elkerülte Miskolcot, onnan mindössze kilenc megbetegedést regisztráltak.

kolera-temeto_121031_06.jpg

– Pfliegler Imrének sok felgyógyult katona küldött később köszönőlevelet, melyek közül többet még ma is őriz a család, becsben tartjuk az ő, illetve az itt ápolt katonák emlékét – tette hozzá Pfliegler Péter. Az alpolgármester köszönetet mondott ezt követően Galambos Gábornak, a Miskolci Városszépítő Egyesület elnökének, és magának az egyesületnek, illetve minden olyan intézménynek, szervezetnek, mely munkájával hozzájárul ahhoz, hogy a temetőben méltóképpen tudják őrizni az ott nyugvók emlékét.Pfliegler Péter kiemelt fontosságúnak nevezte azt, hogy az emlékhely rendben tartásában több iskola is segédkezik, mint hangsúlyozta, a következő generációnak, a fiatalságnak ismernie kell a nemzete történelmét.
– Egy nemzet csak úgy lehet erős, ha történelmét ismeri és büszke rá. Mi magyarok méltán lehetünk büszkék történelmünkre – zárta az alpolgármester.

Az ünnepélyes eseményen a megemlékezés virágait és koszorúit helyezte el a kápolna bejáratánál Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri hivatalának képviseletében Pfliegler Péter alpolgármester és Kákóczki András, a Kulturális, Idegenforgalmi és Városmarketing Osztály vezetője, valamint civil szervezetek és a temetőt rendben tartásában segédkező középiskolák megjelent képviselői is.

kolera-temeto_121031_20.jpg

A Csorba-tó felé vezető út melletti koleratemetőben 962 személy, az I. világháború alatt elhunyt katona van eltemetve. A területen mintegy 3 ezer főt befogadó katonai barakk-kórház működött az I. világháború alatt. Egy kolerajárvány, és a rossz körülmények következtében az itt kezelt sebesültek közül sokan elhunytak.

kolera-temeto_121031_21.jpg

Az elfeledett temetőt, a rendszerváltást követően, a Miskolci Városszépítő Egyesület vette gondozásába 1992-ben. A terület szépítésében és rendezésében – az egyesület tagjaiként – miskolci középiskolások is kiveszik a részüket. A Mindenszentek napi megemlékezések sorába illeszkedő koszorúzást 1992 óta, minden évben megtartják.A koszorúzások a nap folyamán a Búza téri kopjafánál, majd a Szemere kertben található Doni kopjafánál folytatódtak.

Tajthy Á.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-10-21 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!