Közélet

A miskolci pincék őrzői (Miskolczi Pincék Asztaltársasága - Nívódíj)

2012-05-12 23:53

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE miskolcpincek3.jpg

A Miskolczi Pincék Asztaltársaságát 2009. november 18-án alakította meg tíz lelkes, bort szerető helyi pincés gazda. Az elmúlt két évben a tagság létszáma csaknem hatvan főre bővült. A kilenc miskolci történelmi pincesor és a borkultúra hagyományainak őrzése, ápolása terén kifejtett tevékenységükkel érdemelték ki a Nívódíjat.

A társaság alapszabályában egyebek mellett rögzítették, hogy a „Miskolcon fellelhető pincék, pincesorok hagyományainak, értékeinek felkutatását és ápolását” kívánják megvalósítani.

– Megszülettek azok a szertartásaink, melyek visszanyúlnak a város kulturális hagyományaihoz – mondta el Berta Béla, a társaság elnöke. Az avatás alkalmával a tagoknak többek között esküt kell tenniük a borkultúra terjesztésére, és arra is, hogy fellépnek a pincesorok rombolóival szemben. A szertartások közé tartozik az adománylevél átadása, az áldomásivás, a zászló, a pincézés és az asztal borának megválasztása, amelyek mind a régi időket idézik. Az asztaltársaság külső megjelenésében is őrzi a hagyományokat a szépen hímzett vállszalaggal, a medállal és a zászlóval.

Berta Béla hangsúlyozta, hogy különösen a szívükön viselik a város közigazgatási területén található kilenc történelmi pincesor állapotát.
– Több mint 1500 pincéről van szó, amelyek európai mércével mérve is páratlan értéket képviselnek – hangoztatta. Több híres ember, köztük a nagy író, Móra Ferenc is megemlékezett róla, milyen jól érezte magát Miskolcon, egy avasi pincézés alkalmával. – Hány város dicsekedhet a pincesorain sétáló, egy-egy pohár bort megkóstoló Latabár Kálmánnal, Dérynével, Szabó Lőrinccel, Dayka Gáborral, Lévay Józseffel, Kmetty Jánossal és a művészeti élet többi híres alakjával? – tette fel a kérdést az elnök.

miskolcpincek4.jpg

Több alkalommal szerveztek pincebejárásokat az Avason, a Tetemváron, hogy segítsék a város vezetőinek munkáját, felhívják a figyelmet a területre. Berta Béla példaértékűnek nevezte az avasi református egyházközséggel kialakított kapcsolatukat. Múlt év decemberében megszervezték az első református újboráldást, egyházi hozzájárulással és áldással örökbe fogadták és gondozzák a református temetőben nyugvó 1848-as hősök, Poóts András és Kun Miklós sírját.

Rendszeresen képviseltetik magukat a János-napi borszentelésen a miskolci minorita templomban, közreműködnek a régi borászhagyomány felelevenítésében a Vince-napi vesszőszentelésen a diósgyőri római katolikus templomban. A tagok között szép számmal vannak borlovagok, sőt borkövetek is.

– A Miskolczi Pincék Asztaltársaságának tagjai nemcsak rendjüket, hanem Miskolc városát is képviselik a különböző rendezvényeken, legyen az a Budavári Borfesztivál, Balatonboglári Szüreti Napok vagy a Bogácsi Nemzetközi Borverseny – hangoztatta az elnök, aki a társaság saját borversenyéről is szólt, amelyet idén második alkalommal rendeznek meg, az avasi református egyházközség közreműködésével.

Sz. S.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-06-15 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!