Közélet

A pedagógia lényege a szeretet (Szőke Gáborné - Pedagógiai Díj)

2012-05-12 21:24

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Kedves musicalnek tartja ,,A dzsungel könyvét” Szőke Gáborné óvodavezető, de abban nem ért egyet Balu macival, hogy a pedagógia lényege a szigor. Szerinte a pedagógia lényege: a szeretet…

– Volt ugyan óvoda szülőfalumban, Tolcsván, de én magam nem jártam soha oda, mivel édesanyám az anyai hivatásnak szentelte életét. „Elsőre” nem is az óvónői pályát szántam magamnak, de a Gondviselés arra terelt… – meséli a ma már három tagintézményből álló Szent Miklós Óvoda vezetője.

szoke_gaborne1_dk.jpg

Több óvodában dolgozott, mielőtt létrehozta „saját”, görög katolikus intézményét, s nem csak a gyerekek között állta meg a helyét – ha valaki látja velük, pedagógiai nagyságát egyetlen perc után felismerheti –, hanem szakmai tanácsadóként sok továbbképzés, konzultáció kezdeményezője, koordinátora lett.

Gyökerei soha nem engedték el – nem is akarta őket elszakítani –, hű maradt neveltetéséhez, vallásához (édesapja görög katolikus lelkész volt). S mikor a rendszerváltást követően lehetőség nyílt, hogy egyházi intézmények alakuljanak, egy percig sem gondolkodott: maga mögött hagyta a biztos állami munkahelyet, s működési engedélyt kért 1992-ben a saját családi házukból kialakított óvoda indítására. Ezt meg is kapta, 18 főre…

A névválasztás adta magát, hiszen Szent Miklós a gyermekek kedves szentje.
– Ma különösen aktuális a mondanivalója, hiszen olyan világban élünk, ahol a jólét vakká tesz a szűkölködőkkel szemben, sajnáljuk megosztani velük javainkat, vagy akár csak időnket. Nem volna szabad így lennie!... És Miklósnak hívták édesapámat is, aki jóságával és szeretetével példaképemmé is vált.

Az óvoda hamarosan kicsinek bizonyult. Ma két csoportban 60 gyermek jár a bővített épületbe, közben pedig elindult két tagintézmény is: 2004-ben Felsőzsolcán, 2009-től pedig a B.-A.-Z. megyei kórház területén. Egyre több lett tehát a szervezési feladat, s kevesebb az idő legkedvesebb időtöltésére, a gyerekekkel való foglalkozásra.

Kiemeli, hogy munkájuk akkor igazán eredményes, ha a család és az óvodai nevelés kiegészíti, gazdagítja egymást, ezért törekszenek a szülőkkel való szoros együttműködésre.

A két évtized sok gyermeket kiröppentett már az életbe, így bő a „példatár”, hogy sikerült lerakni a hit, az imádság, a keresztény erkölcs alapjait, amit fő nevelői céljának tekint. 
– Egy jó keresztény pedagógus úgy tudja átadni az erkölcsi alapokat a gyerekeknek, hogy az számukra nemcsak érthető, de érdekes és színes legyen, hogy örömüket leljék benne. Egy-egy bibliai témát feldolgozhatunk a foglalkozásokon, de a ,,konfliktuskezeléshez” is a Szentírást kell elővenni. Hiszen nekünk a legfőbb tanítónk Krisztus, a fő pedagógiai programunk pedig maga a Biblia!

Kiemelkedő lelkiséggel végzett emberi és szakmai életpályáját ismeri el a város a Pedagógiai Díjjal.

D. K.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-10-26 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!