Közélet

A nemzet, az egyház és a közösségek szolgálatában (Csukás Zoltán - Szemere Bertalan Közéleti Díj)

2012-05-12 19:27

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

„Mindig is nemzetben gondolkodtam”, vallja Csukás Zoltán, aki a haza és a nemzet iránt érzett felelősségvállalás mellett a keresztény értékeket a református lelkész nagyapja példájából is tanulhatta. Tevékenységeivel nemzetünk és Miskolc város javát szolgálja – ezért tünteti ki a város a Szemere Bertalan Közéleti Díjjal.

csukas-zoltan-120424ml_6.jpgCsukás Zoltán nyugalmazott állatorvos számára meghatározó indíttatást jelentett református lelkész nagyapja, 1920–23. között kisgazdapárti képviselő példája. Mint mondja, ez a családi kötődés is hozzájárult ahhoz, hogy 1989 januárjában csatlakozott a Független Kisgazdapárthoz. A szervezet miskolci elnöke, illetve megyei alelnöke, majd rövid ideig megbízott elnöke lett. A miskolci kerekasztal-tárgyalásokon is részt vett a párt képviseletében.

Az aktív politizálás kezdetének meghatározására azonban még korábbra kell visszanyúlnunk, egészen az 1950-es évekig. Egyetemi hallgatóként ugyanis ő maga szervezte társait a Petőfi Kör üléseire a forradalom előestéjén, majd az egyetemét képviselte a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségében (MEFESZ) is.

– Részt vettem az állatorvos hallgatók felvonulásának a szervezésében, így sok mindent láttam a forradalom kezdetéből. Leverése után magam is gyanúba keveredtem, csak az isteni szerencsének tudom be, hogy megúsztam a büntetést – mesélte.

A zűrös évek után 1970-ben Miskolcra költözött, és az Állategészségügyi Intézetben dolgozott. Az aktív munkától 2005-ben vonult vissza, a civil szervezeteken keresztül azonban továbbra is igen aktív és tevékeny maradt. Vallja ugyanis, hogy a társadalom „szövetét” a közösségek alkotják, melyek nagyon fontos feladatokat töltenek be.

Életében fontos szerepet tölt be az egyház is. Az avasi templom gyülekezetének főgondnoka volt hat évig, jelenleg a Tiszáninneni Református Egyházkerület egyházmegyei tanácsosa, a Miskolc-Avasi Református Egyházközségben pedig közel 25 éve presbiter.

csukas-zoltan-120424ml_8.jpgMiskolc önkormányzati képviselője volt az első ciklusban. Egy alkalommal az Európai Néppárt kisebbségekkel foglalkozó olaszországi konferenciáján, mint küldött vett részt. Akkor a nemzetközi szakembergárda előtt a csángókról tartott előadást, akikről – mint kiderült – többen még csak nem is hallottak.
– Talán van egy kis érdemem abban, hogy elkezdtek velük foglalkozni. Kiemelném azonban, hogy sokan segítettek ennek elérésében – mondta.

– Ha valamivel kitüntetnek, ugyanúgy kiérdemlik azon társaim is, akik ezekben részt vettek, mellettem voltak, néha ugyanis úgy éreztem, az erőm végére érek. Sok apró munkám volt, amelyek mögött nincs látványos eredmény, de ha mindenki hozzáteszi a maga részét, célt érhetünk.

K. I.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-07-03 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!