Közélet

Kápolnaszentelés és a kereszt megáldása

2012-03-29 18:05

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kapolnaszenteles120329_csl3.jpg

A felújítását követően ünnepi szentmise keretében Palánki Ferenc római katolikus segédpüspök felszentelte az Őszi Napsugár Otthonban kialakított kápolnát és megáldotta az egyik lakó által faragott korpuszt, amelyet a dolgozók által készített kereszten helyeztek el.

– Lakóink életében fontos szerepe van a hitéletnek, a vallásnak. A kápolnát 1993-ban alakították ki. Úgy gondoltuk, hogy itt az ideje a felújításnak. Egy lakó kifaragta Jézus testét fából, amelyet a dolgozók által készített kereszten helyeztek el. A felújítás alapítványi forrásból készült – magyarázta a történteket Radomszki Lászlóné intézményvezető. Mint megtudtuk, a kápolnába bármikor betérhetnek az otthon lakói, ha úgy érzik lelki nyugalomra, imára van szükségük. A római katolikus, a görög katolikus, a református és az evangélikus egyház rendszeresen tart istentiszteleteket, imaórákat a kápolnában, a nagy ünnepeket pedig felváltva tartják a felekezetek. Vannak olyan lelkészek, akik a mozgásképtelen lakókat is látogatják, lelki vigaszt nyújtsanak számukra. A felújítás befejezését követően eljött az ünnep, az újraszentelés ideje.

– Találtam egy kiszáradt olajfát, amiből egy sima késsel kifaragtam Jézus testét. Olyan 24 órát dolgozhattam rajta, de nem egyfolytában, amikor kedvem volt hozzá. Előfordult, hogy egy hétre is letettem – elevenítette fel az alkotás részleteit Sípos János, az otthon római katolikus vallású lakója.

kapolnaszenteles120329_csl.jpg

– Nagyon szép eseményre jöttünk most az otthonba, a kereszt megáldására, szentelésére. Itt lakó idős fafaragó készítette a korpuszt, amely a kápolnában lesz elhelyezve – méltatta az eseményt Palánki Ferenc, mindszenti plébános, segédpüspök, aki elmondta, hogy szombatonként tartanak szentmisét az otthonban, amelyeken általában 20-30-an vesznek részt. Innen jött az ötlet, hogy legyen egy hely, ahol összejöhetnek, ennek helye a kápolna.

Az ünnepi szentmisére teljesen megtelt a szépen berendezett kápolna. Palánki Ferenc a feszület és a kereszt megáldásakor az elismerés jeleként maga mellé szólította az idős alkotót is.

Cs.L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-23 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!