Közélet

Hejőcsabai templombúcsú

2012-03-25 14:17

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE hejocsababucsu121325_ml3.jpg

A hagyományosan minden évben megtartott templombúcsú idén egybeesett a Hejőcsabai Gyümölcsoltó Boldogasszony templom fennállása 250. évfordulójával. A szombati, egész napos szentségimádást követően vasárnap Ternyák Csaba római katolikus egri érsek mutatta be az ünnepi szentmisét, és megáldotta az új, színes üvegablakokat is.

Mint Sedon Lászlótól, a templom plébánosától megtudtuk, korabeli források szerint 1334-ben már állt itt, Hejőcsabán egy templom, melyet a Szentháromság tiszteletére szenteltek fel. Ez azonban a török időkben megrongálódott. Egy helyi molnár, bizonyos Simon János vezetésével aztán összefogtak a hívek, és 1762-re befejezték az új, ma is látható templom építését.

hejocsababucsu121325_ml.jpg

–Időközben persze többször újjáépítették, renoválták a templomot kívül-belül, például 1826-ban kívülről támpillérekkel is megerősítették – mondta el a plébános.

A 250 éve, a Szűzanya tiszteletére felszentelt templomban a jubileumi évben Ternyák Csaba egri érsek mutatott be szentmisét március 25-én, a hejőcsabai templombúcsún – a hagyományosan megrendezett ünnep idén tehát kiegészült a jubileumi megemlékezéssel is. A szentmise keretében az érsek megáldotta a három új, színes üvegablakot is, melyek a hejőcsabai egyházközség történetéből mutatnak be jeleneteket.

hejocsababucsu121325_ml2.jpg

Az egyik a régi templomnak állít emléket, a második pedig a templomépítő Simon Jánosnak. A harmadik ablakon azt a jelenetet láthatjuk, amikor a terület akkori tulajdonosa, Mátyás király (a terület királyi birtok volt a 15. században) adományozó levelet ad át két pálos szerzetesnek.

A jubileumi év kapcsán Sedon László beszélt az egyházközség jövőjéről is. Mint mondta, örömmel tapasztalják, hogy az idősebb korosztály képviselői mellett gyakran 50-60 gyermek is részt vesz a vasárnapi szentmiséken – annak ellenére, hogy itt is érződik azért a plébános elmondása szerint az országos tendencia: egyre fogy a nemzet, egyre kevesebben járnak templomba.– A munkatársaknak és a hitoktatóknak köszönhetően aktív a közösség, érződik, hogy családias a hangulat nálunk. Hittanórák, hitoktatások és különböző programok segítik a gyerekeket abban, hogy közelebb kerüljenek Istenhez – mondta.

Kujan I.
Fotó: Mocsári L.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-23 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!