Közélet

Óvodáktól a középiskolákig – felülvizsgálták a működtetést

2012-03-18 11:27

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE ovoda_kozepszer_110725_ja.jpg

A jövő csütörtöki közgyűlés elé kerül Miskolc 2007–2013-ra szóló Közoktatási, Feladat-ellátási, Intézményhálózat-működtetési és Fejlesztési Tervének felülvizsgálatáról szóló anyag.

A közoktatásról szóló törvény előírja, hogy az önkormányzat készítsen ilyen tervet, ahogy azt is, hogy kétévente a fenntartónak értékelni is kell azt, és ha szükséges, akkor felülvizsgálni. Az aktuális felülvizsgálatra 2011-ben kellett volna sort keríteni, ám a határidőt a közgyűlés eltolta 2012. március 31-re, hiszen a közoktatást érintő jelentős jogszabályi változások történtek az elmúlt hónapokban. Ugyanakkor a pontos működési feltételrendszer még mindig nem kész, jelenleg általános stratégiát tudnak az önkormányzatok megfogalmazni, így van ez Miskolcon is, mondta el érdeklődésünkre Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere.

A terv felülvizsgálata során demográfiai, gazdasági, munkaerő-piaci adatokat vettek alapul, látják azt, hogy hány gyermek fog a következő években bekerülni az oktatási rendszerbe, hányan lépnek át a következő iskolatípusok között, milyenek a felsőoktatási lehetőségek, hányan kerülnek ki az oktatásból, és milyen végzettséggel. Ezekre alapozva kell egy jövőképet megfogalmazni, egy olyan intézményi rendszert kialakítani, amely szakmailag jobb, ugyanakkor fenntartható, finanszírozható. Az anyagban intézménytípusonként veszik végig a jelenlegi helyzetet az óvodáktól a középiskolákig, és javaslatokat is tesznek. A konkrét döntések azonban még nem részei a tervnek, illetve felülvizsgálatának, teszi hozzá az alpolgármester, ezek már későbbi anyagokban szerepelnek majd, és későbbi közgyűlések elé kerülhetnek be.

Kiss Gábor megemlítette a tavaly létrehozott oktatási kerekasztalt, amely nem kötelező egy városban, de Miskolc vezetése mindenképpen szerette volna a demokratikus tárgyalási szándékát is kifejezve megalakítani. A kerekasztal keddi ülésén az intézményvezetők és a szakszervezetek képviselőivel átbeszélték az anyagot, és annak megállapításaival egyetértettek. Születtek észrevételek és javaslatok is, amelyek a közgyűlés elé kerülő későbbi anyagokban kapnak helyt.

Mivel a kerekasztal résztvevői is egyetértenek a helyzetelemzéssel, így közös pontról indulhat el a párbeszéd, teszi hozzá Papp Zsolt, a polgármesteri hivatal humán főosztályának vezetője. A cselekvési tervben tovább kell fejleszteni az erősségeket, és kiküszöbölni a hibákat. Az általános törekvések közt megjelenik a racionalizálás, de a szakmai fejlesztés is. Az erősítendő területek között említette a főosztályvezető a két tannyelvű és a művészeti oktatást, amelyben egyetértés van a kerekasztal résztvevőivel, hogy fejlesztendő területek. Így erre vonatkozó előterjesztések is születhetnek a közeljövőben.
A teljes anyag megtekinthető a miskolc.hu oldalon.

H. I.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-12 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!