Közélet

Ismét napirenden a Science Múzeum

2012-02-20 11:18

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE sciencem2_ja_120203.jpg

Javaslatot tárgyal a miskolci közgyűlés februári ülésén a Fűtőmű-Science Múzeum és Művészeti Központ projekthez kapcsolódó, monitoring szakértői szerződés megkötéséről is. A munkaterületet múlt év márciusában adták át, előreláthatólag december végére fejeződik be a kivitelezés, a műszaki átadást szeptemberre tervezik.

Mint ismeretes, az önkormányzat sikeres pályázatot nyújtott a Science Múzeum létrehozására a volt egyetemi fűtőmű területén, a támogatási szerződést 2010. április 1-jén írták alá. A projekt elszámolható költsége csaknem kétmilliárd forint, több mint másfél milliárdos támogatás-tartalommal. A beruházás küldetése a természettudományok közérthetővé tétele, a műszaki életpálya népszerűsítése, valamint az innovatív gondolkodás és a kreativitás ösztönzése. Cél, hogy Miskolcon kézzel foghatóvá váljanak a jövő technológiái, a látogatók kapcsolatot teremtsenek az innovatív vállalatok termékeivel és szolgáltatásaival, útmutatást és inspirációt nyerve jövőjük alakításához.

A megvalósítás előrehaladása során, az elmúlt hónapokban áttekintették, átszervezték a projekt menedzsment struktúráját.  - A kialakított együttműködési rendszer valamint a projekt kivitelezésének előrehaladott stádiuma folyamatos monitoring tevékenységet igényel. A projekthez kapcsolódó monitoring szakértői és pénzügyi feladatokat a Miskolci Városfejlesztési Kft. látja el - 2012január 1-től december 31-ig - a felmerülő költség a projekt keretében elszámolható – áll az előterjesztésben.
A Science Múzeum munkaterületét múlt év márciusában adták át.  A teljes projekt befejezését 2012 első negyedévére tervezték, időközben azonban módosítani kellett a támogatási szerződést, így a határidők is módosultak. Előreláthatólag december végére fejeződik be a kivitelezés, a műszaki átadást szeptemberre tervezik – tájékoztatott Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője.  

 A közbeszerzésen nyertes kivitelező nettó 965 millió forintért vállalta az építést, átalakítást.

A tervek szerint nyolc tudományterületet mutatnak majd be, három nagy attrakcióval. Elsősorban azokkal a tudományágakkal szeretnének foglalkozni, amelyeket oktatnak Miskolcon, vagy valamilyen módon kötődnek a városhoz, az egyetemhez. Ilyenek a földtudományok, az energetika, a vegyészet, a nanotechnológia, az anyagtudomány, a gépészet, az elektronika és az informatika is. A kiemelt attrakciókban újszerű, interaktív show-k, látványos bemutatók segítségével ismertetnek meg egy-egy fontos és érdekes tudományterületet. Együttműködésre kérték az adott szakterületek élvonalbeli, világszínvonalat képviselő vállalatait is: szeretnék, ha itt mutatnák be legújabb fejlesztéseiket, legyen szó autóiparról, elektronikáról, informatikáról vagy akár tömegkommunikációról.

Szepesi S.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-10-22 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!