Közélet

Megnyílt a Miskolc-Felsővárosi református templom

2010-12-16 21:39

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Meghitt, kedves karácsonyi műsorral, lelkészi köszöntővel, közös imával nyitották meg csütörtökön délután a Miskolc-Felsővárosi református templomot a Győri kapuban.

reftempl.jpg
Mint arról beszámoltunk, jóval korábban, már az 1940-es évek végén felmerült az igény a városrészben egy új, református templom megépítésére. Ezt az akkori Nagyváthy és Füzes utcák sarkára tervezték, de aztán feledésbe merült a gondolat. Néhány évtized múlva ismét előtérbe került az ügy, ekkor az új templomot már a Tizeshonvéd utcára kívánták építeni. A terület hasznosítását illetően azonban más elképzelések is adódtak, ezért a helyszínt végül a Győri kapuba helyezték át.
A Győri kapu út és a József utca sarkán immár több mint tíz éve épülő templom terveit Rostás László - Miskolc új főépítésze - vezetésével, az Arc Építész Iroda készítette.

reftempl3.jpg

A paneles környezettől élesen elütő, régi típusú, kerített templomokat idéző, impozáns épületet csütörtökön délután nyitották meg. A jeles alkalomból karácsonyi hangversennyel várták az érdeklődőket, a S.P.I.C. Művészeti Líceum diákjainak közreműködésével.

A műsorban felcsendülő karácsonyi dallamok, betlehemes epizódok, valóban meghitté, ünnepivé varázsolták a pillanatot, amikor egy gyülekezet, hosszú évek után végre birtokba vehette istentiszteleteinek, közösségi együttléteinek új helyszínét. Ahol egymásra találhatnak a hívő emberek, a fiatalok és az idősebbek - mindazok, akik a Krisztust kereső, áldott csendbe kívánnak menekülni, a világ zajából.

reftempl4.jpg

A fellépő gyerekek, fiatalok által meggyújtott adventi gyertyák örök reménységet sugárzó fényénél erről beszélt Balajti József, a Miskolc- Felsővárosi Református Egyházközösség lelkésze is, aki meghatottan mondott köszönetet az műsor fellépőinek, szereplőinek ezért a szép ajándékért. Az evangelista szavait idézve utalt rá, hogy ez az ünnepi alkalom az ajándékozás jegyében zajlik, mint ahogyan maga a Karácsony is. „Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.”

reftempl1.jpg

Az emberek ajándékba kapták Krisztust - erről szól a Karácsony - s a felsővárosi református gyülekezet számára is ajándék, hogy hosszú évek után végre kitárulhat az új templom kapuja. Hosszú volt az előkészítő munka, s az épületben vannak még hiányosságok, de végre megnyílhat ez a közösségi tér, a felsővárosi református hívők új hajléka. Mint elhangzott, vasárnap délelőtt már itt tartják majd az istentiszteletet.
A rendezvény közös imával ért véget, áldást kérve az új templomra. 

Fotók ITT!


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-02 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!