Közélet

A Fehér bot napja a Szinva teraszon

2010-10-15 16:34

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Az idén első alkalommal rendeztek pénteken a Szinva teraszon a Fehér bot napja alkalmából interaktív programokat, melynek keretein belül a látók is bepillanthattak a vakok és gyengén látók mindennapjaiba.

feherbot.jpg
A program az Észak- magyarországi Látássérült Regionális Elemi és Foglalkoztatási Rehabilitációs Központi Alapítvány, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola alapítvány, és a B.-A.-Z. megyei Esélyegyenlőségi Iroda közös szervezésében jött létre. Az utcafórum névre elkeresztelt rendezvény keretein belül a járókellők bepillantást nyerhettek a vakok mindennapjaiba, és kipróbálhatták az őket segítő eszközöket, vakvezető kutyákat. A programsorozatban lehetőség nyílt a különböző látássérültek számára használatos játékok megismerésére és kipróbálására, el lehetett sajátítani a Braille írást, melynek ábc-jét a helyszínen ingyen megkaphatták az érdeklődők. Érdekességnek számít, hogy a programon nem csupán az olvasás ismereteit lehetett elsajátítani, hanem az írásét is, hiszen egy Braille írógépet is megtekinthettek az emberek munka közben. Nagy sikert aratott a vakvezető kutyás közlekedés is, amikor a járókellőknek bekötött szemmel kellett haladniuk a segítő eb oldalán. A nap folyamán a bátrabb vállalkozók akadálypályán is kipróbálhatták milyen fehér bottal közlekedni, ezáltal átérezhették mennyivel nehezebb a közlekedés annak, akinek a látása nem tökéletes. A rendezvény során természetesen a vakokra is gondoltak, hiszen a helyszínen lévő szakemberek segítséget nyújtottak a gyengén látók számára elérhető szociális ellátások igénylése témában. A nap folyamán írásos ismeretterjesztő film vetítésével hozták közelebb a szervezők a látássérültek világát a látók világához.

A Szinva teraszon a Búzavirág alapítvány termékeit is meg lehetett tekinteni, illetve vásárolni, melyeket vakok készítettek el. A szőnyegekből, kerámiamunkákból befolyt összeget pedig az alapítvány költségeire fordítják majd. A kerámiamunkák elkészítését az érdeklődők testközelből is kipróbálhatták, hiszen Gazda Margaréta vak keramikus bemutatta a készítés minden mozzanatát.

Vajtó LászlóAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-02-26 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!