MIK Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt.

Indulhat a fúrás!

2010-05-01 10:27

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE geotermikus1.jpg

Miközben Mályi mellett már üzemel a fúrótorony, és hétfőtől hivatalosan is elkezdődik a fúrás, a Miskolci Geotermia Zrt. és a MIHŐ Kft. 2030. december 31-ig szóló szerződést írt alá a geotermikus távhőtermelés és felhasználása érdekében.

Ahogy arról már beszámoltunk, a Miskolc Holding Zrt. 2008-ban kötött együttműködési megállapodást a PannErgy-vel a város alatt lévő geotermikus (földhőenergia) erőforrások kutatására, az erőművet közös projekttársaság működteti majd. A PannErgy Nyrt. stratégiai partnercégével és annak alvállalkozójával elvégezte Miskolc környékének részletes geofizikai, geológiai felmérését. Az adatok feldolgozásakor kiderült, Miskolc térségében legalább négy olyan nagykiterjedésű mező található, ahonnan geotermikus energia nyerhető ki.

Pénteken délután ennek megfelelően alá írták a hosszú távú együttműködési szerződést, mely előtt Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke elmondta, hétfőn elkezdik az első fúrást Miskolc mellett 6-7 kilométerre, de emellett az is jó hír, hogy a benyújtott KEOP-pályázat is befogadásra került az első körben. Most már csak az kell, hogy annyi és olyan hőfokú vizet találjanak, mint amire számítanak. A projekt finanszírozása kapcsán elmondta, több lépcsős beruházásról van szó, melynek első lépése a fúrások és az előkészítés, amely 2.6-2.8 milliárd forintba kerül. Ennek egy részét a PannErgy saját forrásból, egy részét pályázati támogatásból, harmadrészt pedig banki kölcsönből finanszírozza.

geotermikus2.jpg

Káli Sándor polgármester arról beszélt, ez a beruházás illeszkedik a projektsorozatba, amelyet Miskolc elkezdett, és amelynek a lényege az alternatív energiák bevonása, a fölgázfüggőség csökkentése. A geotermikus energia bevonásával Miskolcon hosszútávon versenyképes és környezettudatos távhőszolgáltatást tudnak biztosítani, a PannErgy személyében pedig egy tapasztalt, több sikeres projektet levezetett partnerre leltek.

Dr. Halmai Gyula, a Miskolc Holding Zrt. elnök-igazgatója elmondta, számukra a fenntartható, környezetbarát beruházások kiemelt fontosságúak. Reméli, hogy a Zöld Nyíl sem csak nevében lesz zöld, de említette a MIVÍZ beruházásait, a biogáz bevonását a távhőrendszerbe. Az újabb fejlesztéssel a MIHŐ Kft. nagymértékben hozzájárul a városlakók életkörülményeinek javításához, illetve a városi környezet komfortosságának javításához.

Korózs András, a MIHŐ Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, a cég célja a versenyképes, környezetbarát távhőszolgáltatás megvalósítása. Ezt szolgálta a Bogáncs utcai biogáz felhasználása a hejőcsabai lakótelepen, a napkollektorok használata több panelháznál a vízmelegítéshez, a biomassza felhasználásának irányába tett lépések, illetve a geotermikus energia felhasználása. Ez nem csak környezetbarát, hosszútávon használható energiát jelent, de a miskolciak számára olcsóbbat is.

geotermikus3.jpg

A szerződés aláírását követően a résztvevők kilátogattak a Mályi melletti fúrótoronyhoz, amely készen áll a hétfői munkakezdéshez. A szerződés szerint az első fázisban a létrehozott projektcég, a Miskolci Geotermia Zrt. Kistokajban és Mályiban két termelő, valamint egy visszasajtoló kutat létesít. A tervezett hőenergia nagyjából 113 ezer gigajoule lesz évente, ez a város távhőigényének húsz százalékát elégítheti ki, ami 9-15 százalékkal olcsóbb hőenergiát jelent. A szerződés szerint azonban a szolgáltatás a fejlesztések ütemének megfelelően tovább bővíthető.

Interjúnk Bokorovics Balázsal ITT!

Fotók ITT!Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-12-10 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!