Közélet

Szembenézni a halállal

2009-11-04 18:16

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A felnőttek sem mernek szembenézni a halállal, nehéz elfogadni az elfogadhatatlant. A szülők azt hiszik, a gyermekeket meg kell kímélni a csalódástól. Nem beszélnek előttük gyógyíthatatlan betegekről, nem hozzák szóba a halált, pedig a kicsik is foglalkoznak a kérdéssel. 

Hogyan segítsünk a gyermekünknek elfogadni az elfogadhatatlant – címmel kiadványt készített az Erzsébet Hospice Alapítvány. Így foglalták össze szülők és pedagógusok számára a hasznos tudnivalókat, arról hogyan segíthetnek a gyászoló gyermekeknek.

A 21. század embere nem akar tudomást venni a halálról, mind addig, amíg a környezetében el nem veszít valakit. Vagy akkor, amikor a gyermekeknek kell elmagyarázni, miért fekszik már napok óta a nagymama a kórházban – kezdte beszámolóját Simkó Csaba az Erzsébet Hospice Alapítvány osztályvezetője, aki kiadványt készített, hogy a pedagógusok és a szülők segíteni tudjanak a gyermekeknek abban, hogy elfogadják az elfogadhatatlant, a gyógyíthatatlan betegségekkel járó szenvedést és halált.

Simkó Csaba szerint, amikor haláleset történik a családban, az emberek bezárkóznak, nehezen beszélnek érzéseikről, a gyermeket próbálják megóvni a kórháztól és a temetési szertartástól. Nem tudják elmondani nekik, mit is jelent a halál. A kicsikkel is, el kellene fogadtatni, hogy az emberi élet része az elmúlás.A szakember úgy látja, a gyermekek sokáig elfojtják érzéseiket és gyászukat, amiről a pedagógusok és a szülők nem is tudnak, ők csak a viselkedési zavarokat észlelik. A kicsik játékában rendszeresen visszatérő téma a halál, sokkal többet foglalkoznak a kérdéssel, mint ahogy azt a felnőttek gondolják. Az új kiadványt az alapítvány minden iskolához eljutatja, hogy a pedagógusok föl tudjanak készülni a gyerekek kérdéseire.

Miskolc TelevízióAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2009-11-05 18:16

    fityesz

    Az badarság hogy a gyerekeket meg kell óvni a halál létezésétől. A megfelelő időben igen is el kell nekik mondani, hogy mit takar az élet és mi a halál. A mai modern korban korábban érnek és kíváncsiak erre a témára ök. is. Ha a szülök, megértetik [ tovább ... ]

Miskolc TV mai műsora

2022-11-30 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!