Évek óta figyelem a pogácsa karrierjét, és állíthatom, hogy nincs még egy olyan magyar étek, mely alacsony sorból indulva olyan magasra jutott a ranglétrán, mint ez a tésztaféle. Hol van már az az idő, amikor a szegény ember legkisebb fia, hamuba sült pogácsával a tarisznyájában indult szerencsét próbálni. Manapság már le is tagadná – ha tudná – póri származását a pogi, és nemesi vagy legalábbis nagypolgári ősöket hazudna magának. Hisz úgy felvitte az isten a dolgát, hogy a legjobb körökben is asztalra kerül és nem éhség ellen, hanem frissítőnek alkalmazzák.
Alig van olyan helyi vagy országos tanácskozás, ülés, eszmecsere, amelyen csinos, fonott kosárkában, kockás kendő-ágyon ott ne mosolyogna a teríték kellős közepén. Jó étvággyal fogyasztják nagyhatalmú politikusok, cégvezetők, menedzserek, bankárok, médiasztárok, korra és nemre való tekintet nélkül. Ha ad magára a szervező, illetve házigazda, akkor akár többféle pogácsával is kedveskedhet a résztvevőknek, felvonultatván a ferdekalapos apró sajtostól a foszlós tepertősig a teljes választékot.
Ha lesz, aki tudományos alapon feldolgozza a pogácsa-protokollt, külön fejezetet szentelhet a tanácskozók, résztvevők fogyasztási szokásainak. A gyakorlott „vendég” még az előadás megkezdése előtt, egyetlen szempillantással felméri a pogácsás kosárkák tartalmát. Gyorsan kiszámolja, átlagosan hány darab jut egy-egy résztvevőre, s ha úgy találja, hogy kevés, akkor haladéktalanul hozzálát a tartalék-képzéshez. Különösen azoknak célszerű spájzolni zsebben, táskában néhány szemet, akiknek a fogsora már nem állja az őrlési versenyt a fiatalabbakéval. Ha azonban szemlátomást mindenkinek jut bőséggel rágcsálnivaló, akkor a gusztálásra is jut idő. Gyors mozdulatokkal, két ujjal csippentve átvizsgálhatja a tésztákat, hogy megállapítsa, nincs-e a frissek közé csempészve néhány, előző tanácskozásról maradt példány. Ezeket ugyanis tanácsos elkerülni, hiszen a pogácsára százszorosan érvényes az az igazság, hogy csak frissen, puhán élvezhető. Ha kevés, vagy az állagát, ízét tekintve nem felel meg a követelményeknek a kínálat, akkor a vitakedv is lanyhább, és aki csak tud, már az első szünetben elmenekül. Érdekes lehet választ találni – szociológiai és politológiai megközelítésben – arra is, hogy milyen mértékben függ össze a pogácsafogyasztás a különféle tanácskozások hatékonyságával. Ha ugyanis legalább nagyjából szinkronban van e két mutató, akkor reménykedhetünk: jövőnk is friss, illatos, kívánatos lesz, mint egy kosár aznapi pogi. Ellenkező esetben, rághatjuk…
Bekes Dezső
Pogácsa-protokoll
Impresszum:
MiKom
Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft.
- 3525 Miskolc, Kis-Hunyad utca 9.
- http://www.minap.hu
- 48.1052820.77615
- worktel: 46 503 500
- faxfax: 46 358 200
- e-mail:
- Ügyvezető: Kovács Viktor
- Főszerkesztő: Molnár Péter
Reklámfelületeink kizárólagos értékesítője a
MIKOM Nonprofit Kft.
Elérhetőség: 3530 Miskolc, Széchenyi u. 40.;
Értékesítési vezető: Bartus Sándor
E-mail: bartus@mikom.hu
Hirdetésfelvétel:
telefon: 46/501-420
e-mail: info@mikom.hu
HU ISSN 2062-5642- Minden jog fenntartva!
- Felhasználási feltételek és adatvédelmi irányelvek
Hozzászólások
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.
Legyél te az első hozzászóló.