Miénk a vár!

2014-08-06 00:00Szepesi Sándor Szerzők listája

Ahányan vagyunk, annyiféleképp keressük a kikapcsolódást ilyenkor, a nyári szabadságok, üdülések idején is. Nagyon sokan az egzotikus helyekre, vízpartokra vágynak, ezeket rohamozzák meg, ha tehetik. Én mindig a történelmi emlékhelyek pártján voltam ilyen szempontból (is). Nem kell messze menni, múltunk csodái, emlékeztetői szűkebb és tágabb pátriákban egyaránt százszámra, ezerszámra kínálják magukat. Miskolcon például elég akár egy ebédszünetben felsétálni mondjuk az avasi református temetőbe, vagy hétvégén kilátogatni a felújított Diósgyőri várba, hogy megérezzünk valamit az elmúlt századok üzeneteiből.

A kövek ugyanis nem hazudnak. Az írott történelem lapjait lehet így-úgy forgatni, és mint tudjuk, forgatják is, kurzusoktól, széljárástól függően. Napóleon egyik ismert mondása volt, hogy „a történelmet mindig a győztesek írják” – s hát ha valaki, ő már csak tudta. Mint ahogy mi is tudjuk, saját keserves, trianoni tapasztalataink okán.

Elég viszont egy igazi utazást tenni az elrabolt felvidéki, erdélyi, kárpátaljai területeken, hogy érezzük: ott még a levegő is magyar! Akik gyakran járnak arrafelé, pontosan tudják, hogy ez egyáltalán nem túlzás, szerintem mindenki tudna ezzel kapcsolatban jellemző kis epizódokat említeni. Bennem az maradt meg, amikor a rendszerváltozás környékén csereutazáson voltunk Erdélyben, s Máréfalván az egyik ismerősöm kisfia hirtelen odaszaladt egy székelykapuhoz, hogy megölelje. Nem derült ki miért tette, szerintem nem is nagyon látott olyat addig, egyszerűen annyit mondott: „Apu, ez olyan szép!”

A helyszínen láthatjuk, illetve érezzük meg igazából, hogy a magyarság történelmi emlékhelyeit nem lehet románnak, szlováknak hazudni akkor sem, ha egy igazságtalan diktátummal más országokhoz csatolták őket. Írott történelmet bármely nép csinálhat magának – ha nem szégyelli, és elbírja a papír – építettet, kőből faragottat, karddal, vérrel szerzettet már nem. Ezeknek az emlékhelyeknek rendkívül jelentős szerepük van magyar identitásunk őrzésében, megőrzésében kül- és belföldön egyaránt. Nagyon fontos hogy kellően megismerjük, felfedezzük őket, akár egy-egy nyári utazás alkalmával is.

A hozzánk különösen közelálló Diósgyőri vár is számtalan titkot, érdekességet rejteget még, örvendetes, hogy felújításának köszönhetően, a legmodernebb technikákon, attrakciókon keresztül nyerhetünk majd bepillantást történetének részleteibe.