Foci-vb 2014.

2014-07-16 00:00Mike György Szerzők listája

Azt mondják a hozzáértők, hogy ez a huszadik foci vb gyenge színvonalú volt. Jól kezdődött, hiszen a csoportfázisban még akadtak gólgazdag, élvezetes meccsek, aztán hirtelen leült az egész és egyre több lett a 0-0-al végződő, meddő rohangászással telő mérkőzés. Persze, nyilván ez is szubjektív. Másként látták a fiatalok, és másként azok, akik már a sokadik vb-jüket nézték végig. Nekünk magyaroknak, igazi izgalmak nélküli sajnos már nagyon régóta minden vb, nekünk maradnak a fogadások izgalmai. A németek minden bizonnyal minden idők egyik legjobb világbajnokságáról beszélnek, hiszen 24 év után megint ők nyertek, és még csak nem is voltak esélyesek. A spanyolok, olaszok, franciák valószínű felejthetőnek tartják ezt a brazil világbajnokságot. A házigazda brazilokkal pedig most kevés nemzet fiai cserélnének, még akkor is, ha a csapatukat, mi magyarok például ezer örömmel elfogadnánk. Arról olvashatunk most sok helyen, hogy a brazilok elfelejtettek focizni, hogy ezt a vb-t éppen az ő bukásuk tette történelmivé, a bukás mindenesetre történelmi volt. Az okait pedig nyilván még sokáig fogják keresni. Nyilván korai még kijelenteni, de lehetséges, hogy valóban elindultak azon az úton, amin mi évtizedek óta botorkálunk. Ami talán a leginkább szemet szúrt, hogy a brazilok ma már nem képesek egy egész csapatra való klasszist kinevelni. Ezúttal két kiemelkedő játékosuk volt, akikkel a torna kezdetén még el tudták hitetni, hogy itt ők is esélyesek lehetnek. Aztán abban a pillanatban, amikor Neymar és T. Silva kiestek a csapatból, összezuhantak. A többi játékos között nem akadt egyetlen góllövő, és az irányító nélkül maradt védelem elképesztő sorozatban kapta a gólokat. A technikájuk láthatóan még megvan, de ez a futball már nem róluk szól. A technika persze nélkülözhetetlen alap, de mit sem ér kiemelkedő erőnlét, gyorsaság, erőszakosság, sőt sokszor durvaság nélkül. És bizony ezen a világbajnokságon a játékvezetés alacsony színvonala miatt néha a sunyiság, a szimulálás, a műesések is szerepet kaptak a végső eredmény alakulásában. Állítólag a FIFA vezetőin egyre nagyobb a nyomás, hogy végre bevezessék a videobírós játékvezetést.

Aztán ami még szemet szúrt, az az edzők közötti nagy különbség a csapatok összerakásában, összeszoktatásában. A németek nyilván ebben voltak a legjobbak, a brazilok viszont nem, talán hiányzott nekik a tétre menő selejtezők sorozata is.

Igaz, hogy már régen elment tőle a kedvünk, de minden vb alkalmat jelenthetne a mi helyzetünk elemzésére is. Lesz-e belátható időn belül magyar csapat a futball világbajnokságon? Ha nem, miért nem, ha igen, miért igen. Elég lesz-e ehhez a pár éve beinduló stadionépítési láz, az egész országban nyíló futballakadémiák sora, a sportnak és elsősorban a focinak nyújtott adókedvezmények? Valami megint elindult, és ez most nem is kevés, van, akinek túlságosan sok is. Az eredmények azonban egészen biztosan nem rövid távon fognak megjönni. Ahhoz túl hosszú ideig, és túl mélyre süllyedtünk.