Pásztor, a Jobbik és a cigányok

2014-07-07 00:00Mike György Szerzők listája

Miskolcon az elmúlt időszakban időről időre felröppent a hír, hogy az őszi önkormányzati választáson elindulna a polgármesteri székért Pásztor Albert is, mégpedig a Jobbik színeiben. Utóbb kiderült, hogy ennek a hírnek így semmi alapja nem volt, mégis terjedt, talán mert az emberek logikusnak találták. Pásztor Albertről ugyanis nagyjából annyit lehetett tudni, hogy 2009. június 10-én belekiáltott az éterbe: „Miskolcon az utcai rablások elkövetői szinte kizárólag a cigányok közül kerülnek ki”, és addig ilyen mondatokat többnyire a jobbikosoktól lehetett hallani. A közélet iránt érdeklődők még arra is emlékezhetnek, hogy Pásztor Albertet a jelenlegi városvezetés Pro Urbe díjjal tüntette ki. Ehhez képest a rendőrkapitány Úr a szocialisták és a Gyurcsány-féle exszocialisták támogatását fogadta el az őszi választásokra.

Nem tudhatjuk, hogy ez a döntés miért és miként született meg, de a jelenlegi helyzetben nem tűnik a jelölt számára a legelőnyösebbnek. Pásztor Albert ugyanis 2009 után meglehetős népszerűségre tett szert a jobboldalon is, de Gyurcsány és Debreczeni „lihegése” mindezt pillanatok alatt képes annullálni.

Valójában azonban nekem más bajom van a volt rendőrkapitány jelölésével kapcsolatban. Ha szabad úgy fogalmaznom, szakmai és nem politikai. Nem értem, hogy a rendőrkapitány, amikor azt látja, hogy a bűnözési statisztikák romlanak a városában, és kénytelen a felettesei rosszallását hallgatni, akkor miért nem a dolgát végzi, és miért nem igyekszik a rendőrség munkáját hatékonyabbá tenni? Miért azzal foglalkozik, hogy a bűnözők cigányok? Ha ez a tény mentesíti a rendőrséget a munkája alól, akkor rég’ rossz. Akkor Miskolcon sosem lesz rend, de máshol sem, hiszen mennyivel lenne jobb a helyzet, ha az elkövetők fele lenne csak cigány és a másik fele fehér. Egyszóval, Pásztor Úr 2009-es mondata rendőri szempontból irreleváns volt, lényegtelen, még akkor is, ha egyébként igaz volt. Ezt a mondatot, vagy majdnem ezt, a társadalommal foglalkozó kutatóknak kell kimondaniuk és ők, amennyire tudom, régóta ki is mondják. A cigányok között valóban aránytalanul sok a bűnöző.

Ennek azonban nem genetikai okai vannak, hanem szociálisak. Korántsem minden cigány bűnöző, de a putrikban, telepeken felnövő gyerekből sokkal nagyobb eséllyel lesz az.

A telepeket tehát fel kell számolni, meg kell szüntetni. A cigányok életkörülményeit meg kell változtatni, kerül, amibe kerül, és olyan gyorsan, amilyen gyorsan lehet… Mert ez a mi érdekünk, valamennyiünk érdeke! És addig kellene megtenni, amíg az EU hajlandó pénzt adni rá, ezt kellene végre felfogni – a Jobbikban is – nem pedig a Világsátor ellen tüntetni. Ez a lényeg, a többi üres fecsegés!