Hacsak úgy nem

2014-03-03 00:00Mike György Szerzők listája

Új korszakot nyitunk, hirdeti Mesterházy Attila úton-útfélen és mi csak nézünk, és nem hiszünk a szemünknek. Persze, tudjuk, hogy új korszakot mindig lehet nyitni, és többeknek sikerült is már, de az MSZP miniszterelnök-jelöltjétől ezt most mégsem várnánk. Sok minden mást persze igen. Például azt, hogy végre elmondja mindenkinek, amit elnökhelyettese állítólag elárult neki: honnan van az osztrák bankba kimenekített mesés összeg, ha már Simon Úr szerint ez nem tartozik a nyilvánosságra.

De az Együtt-PM konglomerátum miniszterelnök-jelöltjének ösztönei azt súgják, hogy meneküljön ő is, ahogy menekül Simon Úr is, és menekül Bajnai Úr is, menekül Józsa Úr is, és menekül Harangozó Úr is. A hírek szerint a Nagy Menekülés Kampány mögött maga Ron Werber áll, a gyűlöletkeltés nagymestere, aki a haját tépi.

Az új korszakot meghirdetők közül egyetlen vitéz áll a vártán rendíthetetlenül, igen, ő a pápai gyerek, az őszödi igazmondó, a paksi tanácsadó, 1274 országmegváltó program kikiáltója, a PPP projektek magyar meghonosítója, a demokrácia utolsó védőbástyája, a homoszexuálisok, és most már az új korszakot várók egyetlen reménysége.

Persze, a maga módján Mesterházy is az új korszak hőse. Bujkálása előtt a „kiutat kínálunk” című szövegben, amely nem is olyan régen jelent meg honlapján és a Népszavában is, azt írja, hogy „Lélegzethez juttatjuk az országot, hogy kijuthassunk a mély társadalmi krízisből”. Azt is írja, hogy át fogjuk szabni és ki fogjuk nyitni az uniós támogatások rendszerét, meg azt is, hogy a szocialisták gazdaságpolitikájának középpontjában ez áll: munkahely, munkahely, munkahely. Az új korszak alapvetésének ezen radikálisan újító pontjait annak az ellenzéki pártnak a miniszterelnök-jelöltje bocsátja közkinccsé, amely a legerősebb és a legmélyebb társadalmi beágyazottsággal rendelkezik. Az alapvetés háromnegyed részét pedig egyetlen gondolat köré fűzi: Orbánnak mennie kell. Ahogy a régi vicc mondja: hacsak úgy nem.