Ukrajna: Janukovics bukása

2014-02-24 11:03Mike György Szerzők listája

A nehéz gyermekkortól a 2010-es megválasztásáig, a maffiával, és Putyinnal való kapcsolatán keresztül, Janukovics többször is feltámadt karrierje során, míg végül a saját népére lövető elnökként dicstelenül megbukott. Az Ukrajna keleti felében egy füstös bánya- és iparvárosban felnövő árva gyerek a börtönt is többször megjárta, mielőtt dúsgazdag ember lett. Ukrajna elnökét február 22-én az ukrán Parlament szavazás útján fosztotta meg a hatalmától, ám ő még aznap este a televízióban elfogadhatatlan puccsról beszélt. Már késő volt. Ellenfele Julia Timosenko kiszabadult a börtönből.

Janukovicsnak nehéz gyermekkora volt, utcai csavargóként élte az életét. Bandájával a járókelőket fosztogatták. Már 18 évesen elítélik lopásért, verekedésért és börtönbe kerül. Két évvel később csoportosan elkövetett nemi erőszakért tartóztatják le, de az áldozat családja ismeretlen okból visszavonja a feljelentést. Apósa, a párt helyi vezetője húzza ki ebből az életmódból, autószerelő lesz, és röviddel később már egy szállítmányozó cég élén találjuk. Elindul politikai karrierje, és nagyon gyorsan a korruptságáról híres Donyeck régió politikai vezetőjévé válik. Janukovics a szó szerint vadkapitalizmusban különösen otthon érzi magát, és gyorsan emelkedik a ranglétrán. 2002-ben kinevezik miniszterelnöknek, és két év múlva már indul az elnökválasztáson, de a narancsos forradalom elsöpri. A 2010-es választásokon aztán az ellenzék megosztottsága miatt Janukovics revansot vesz. A nem éppen karizmatikus elnöknek, aki ráadásul rendszeresen bakizik beszédei közben, a tanácsadói a lehető legritkább nyilvános megszólalást javasolják.  

Miközben a világgal együtt Ukrajna is belesüllyed a gazdasági válságba, Janukovics és fia Alekszej mesésen meggazdagodnak.
Az oroszokkal, Putyinnal egyébként Janukovics igyekszik, amennyire tud távolságot tartani, hiszen ő elsősorban a Donyecki klán érdekeit kéviseli. Putyin viszont nem kezelte egyenlő partnerként, megalázta, megvetette, sokszor órákig megvárakoztatta.
Akárhogy is, Janukovicsnak vége, a helyzet azonban továbbra is teljesen bizonytalan Ukrajnában. Az elemzők legalább hét erős embert tartanak nyilván akiknek a következő választásokon komoly esélyük lehet. A legismertebb közülük Júlia Timosenko, aki betegen meggyötörten jött ki a börtönből, de első megszólalásánál láthattuk, hogy keménységét, elszántságát változatlanul megőrizte, méltán nevezik „szoknyába öltözött Machiavelinek”. Alig szabadult ki börtönéből, máris bejelentette, hogy indul a májusi elnökválasztáson, és komoly esélyt adnak neki, hiszen a mostani forradalom egyik oka éppen az ő sorsa volt.

Az Európai Unió nem hivatalosan, de határozottan követelte a szabadon bocsátását, amit a tárgyalások megkezdése feltételének neveztek, ez azonban Janukovics számára elfogadhatatlan volt.
Timosenko feltűnése kétségtelenül tovább nehezíti a megosztott ellenzék dolgát, amelynek eddig sem volt programja. Annál is inkább, mert ha Júlia Timosenko eltökéltsége a régi is, az eddigi pályafutása nagy kanyarokkal tarkított. Pillanatnyilag azonban úgy néz ki a helyzet, hogy a májusi választások után komoly szerep várhat rá. Addig is reméljük, hogy Kijevben véget értek az utcai harcok, és ezután a tárgyalóasztal lesz a politika színtere.