A változások éve

2014-01-01 12:51Tóth Gy. László Szerzők listája

Ha a magunk mögött hagyott évet egyetlen szóval kellene jellemezni, akkor alighanem a változás jut először az eszünkbe. Ez a folyamat 2010-ben a kétharmados választási győzelem után kezdődött. A 2002-től 2010-ig uralkodó MSZP-SZDSZ kormányok dilettáns és kártékony tevékenysége következtében az eladósított ország a működésképtelenség határára sodródott. Az új kormánynak szinte alig volt mozgástere, ezért sokszor rendhagyó megoldásokhoz folyamodott.

Minden bel-és külföldi támadás ellenére az Orbán-kormány a maga útját járta, és néhány kritikus időszakot leszámítva, lassan sikerült konszolidálni a helyzetet, majd elkezdődött a romok eltakarítása utáni újjászervezés.  Az első jelentős lépés a bankok és a multinacionális cégek megadóztatása volt. Az IMF-fel történő szakítás után, Brüsszel kénytelen volt tudomásul venni, hogy a magyar államadósság törlesztésének finanszírozása a piacról is biztosítható. Közben folyt a társadalmi és állami struktúrák átalakítása, az önkormányzati szféra átszervezése stb.
A pénzügyi-gazdasági rendszer rendbetétele mellett a szociális-és adórendszer átalakítása egyértelműen a középosztályosodás erősödését szolgálta.

A szinte mindenre kiterjedő változásnak lassan meglett az eredménye: ennek egyik legbiztosabb jele a termelést folytató multinacionális cégek megjelenése, a gazdasági élet mutatóinak javulása, a hétköznapokra is kiható programok - például a rezsicsökkentés stb. – sikeressé válása.
Ezeket a változásokat a miskolciak is nyilvánvalóan érzik.
Magyarország egész lakosságának elemi érdeke, hogy a pozitív eredményeket hozó változások folytatódjanak.
Mert csak így válhat valóra a kívánság: Boldog új évet mindenkinek! 

Tóth Gy. László