Miskolci advent

2013-12-05 15:53Mike György Szerzők listája

A következő heteket, egész pontosan a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól a karácsonyig tartó időszakot a keresztények a várakozás állapotában töltik. Talán nem túl merész dolog kijelenteni, hogy az idei évben a miskolciak adventi várakozása vidámabban telik, mint korábban. Ennek örömteli jele volt, hogy idén, az első adventi vasárnapon három-négyszer annyian jöttek el a gyertyagyújtásra, mint azt megelőzően bármikor.

Még azok is, akik nem gyakorolják a vallásukat, készülnek a karácsonyra. Lehet, hogy ez nem több az ajándékok megvásárlásánál, mégis benne van a készülődés, a várakozás, egyfajta lelki ráhangolódás. Az ajándékozásban is a másiknak szóló szeretetünk átadása a fontos, a másikkal való törődés, a másik gondozása.

Az ünnep alatt sem lehet persze teljesen kikapcsolni a mindennapokat, az életünket, sorsunkat befolyásoló tényezőket - a munkánkat, a gazdaság helyzetét, a napi eseményeket, problémákat.

Mi minden derítethette, illetve derítheti föl a miskolciakat a városban folyó beruházásokkal kapcsolatban? Rangsorolni nem tudnék, de talán élre kívánkozik a 2002 és 2010 között fölhalmozott kolosszális adósságtól való megszabadulás, ami sok-sok milliárd kamat- és tőketörlesztéstől, valójában a biztos csődtől szabadította meg a várost. Aztán mindenki emlékezik bizonyára az augusztusban megérkezett, új villamos fogadtatására is. Igazi ünnep volt ez, annyi viszontagság után, végre elérhető közelbe került az egész Zöld Nyíl projekt átadása.
A minap indult útjára a Digitális Közösség Projekt, amely az Európai Unióban is egyedülálló. Az állam és a versenyszféra által közösen finanszírozott program keretében 17 ezer laptop talál gazdára. Továbbá ingyenes képzéseket szerveznek, térségi informatikai beruházásokat valósítanak meg.

A Selyemréti strand-projekt szintén évekig tartó huzavona után idén került átadásra - a látogatottságból ítélve a miskolciak nagy megelégedésére – s közös kincsünk a megújult, lillafüredi függőkert is. 

A legújabb nagy hír a japán Takata Corporation több mint 20 milliárdos beruházása, amely során az autóalkatrész gyártó 1000 munkahelyet teremt városunkban. Már leírtam ebben a rovatban, hogy a Takata beruházása jelentősen hozzájárul a 2002-től 2010-ig tartó munkaerőpiaci helyzet radikális változásához városunkban. A munkanélküliek számának nyolc évig tartó növekedését 2010-től négy év alatt sikerül a kiinduló pontra visszavinni, és ez a számok nyelvén megfogalmazott nehezen támadható tény, mentes minden demagógiától.
Most már évek óta folyamatosan bővíti létszámát Miskolc másik nagy nemzetközi vállalata, a Bosch. A legutolsó bejelentés 320 fős fejlesztésről szól a következő évben, és bejelentettek egy 2018-ig megvalósuló beruházást is, amellyel 400 munkahely kerül Németországból Miskolcra. Ezzel a német óriáscég Miskolcon teremtett munkahelyeinek a száma el fogja érni a 4500 főt.
Nem marad ki a sorból a Vodafon Magyarország Zrt. sem, amely a meglévő 300 fős létszámát jövő év januártól további 240 fővel bővíti.

A miskolciak az ez évi adventi várakozás idején joggal lehetnek büszkék ezekre a sikerekre, és joggal remélhetik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök múlt évben kimondott szavai valóra válnak. Városunk most valóban sikertörténet lesz, felszínre hozva az „itt rejlő életerőt és potenciált”.