Miskolcon a TAKATA

2013-11-16 10:32Mike György Szerzők listája

Orbán Viktor miniszterelnök november 15-én bejelentette, hogy a japán autóipari beszállító vállalat, a TAKATA Corporation Miskolcra telepíti első magyarországi beruházását. A Miskolci Déli Ipari Parkban létrejövő, légzsákokat gyártó üzem 1000 embernek ad majd munkát, szakmunkásoknak szellemi dolgozóknak és magasan képzett mérnököknek. A beruházás lényegében azonnal megkezdődik és a tervek szerint jövő év októberében indul a termelés.

A beruházás - melynek értéke 68,3 millió euro, azaz több mint 20,5 milliárd forint - nagyságrendje és a magyar gazdaság egészében játszott szerepe miatt a Magyar Kormány támogatását is élvezi. A TAKATA vállalatcsoport világszerte vezető autóipari beszállító vállalat, mely biztonsági rendszereket (kormánykerekeket, légzsák rendszereket, biztonsági öveket, elektronikai rendszereket, szenzorokat, és gyermek biztonsági rendszereket) gyárt a legnagyobb autógyártó vállalatok számára. A vállalat jelenleg 55 gyárat üzemeltet a világ 20 országában és 36.100 főt foglalkoztat. Miskolc kiélezett versenyben, jó néhány ország és helyszín közül nyerte el a beruházó bizalmát.

Lényegében eddig tart maga a hír. De mit is jelent ez Miskolcnak, mi fog megváltozni ez után Miskolcon?

Legelőször, ez a nettó 1000 munkahelyet létrehozó nagyberuházás egy csapásra megváltoztatja a jelenlegi városvezetés és vele a Holding helyzetét a munkahelyteremtés kérdésében. Valóban nem múlt el úgy közgyűlés Miskolcon, hogy az ellenzék ne kérte volna számon a beígért munkahelyteremtést, és a városvezetők válasza erre rendre a javuló statisztikákra mutatott rá. A munkanélküliségi statisztikák valóban javulnak, de ez részben a közfoglalkoztatásnak köszönhető. Nagyon nagy szüksége volt Miskolcnak arra, hogy letelepüljön itt egy nagyberuházó, és teremtsen jelentős számú munkahelyet. Ez valósul most meg és ehhez azt gondolom, hogy gratulálni lehet mindenkinek, aki részt vett a munkában.

A létrejövő 1000 munkahely alapjaiban változtatja meg Miskolc munkaerőpiaci helyzetét, hiszen ez a szám tíz százalékát teszi ki a városunkban jelenleg regisztrált munkanélküliek számának.
Egyébként 2013 első félévében a regisztrált munkanélküliek száma Miskolcon az elmúlt év azonos időszakához képest jelentősen csökkent. Míg 2012 első félévében 11 161 állásnélkülit regisztráltak a borsodi megyeszékhelyen, addig 2013 első hat hónapjában a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Hivatalának adatai szerint 9767 főt tartottak nyilván. Csaknem 1400-al kevesebbet, mint egy évvel korábban. A kedvező folyamatot, mint már említettük jelentős mértékben a kiterjedt közfoglalkoztatás és az egyéb aktív foglalkoztatási, képzési támogatások és foglalkoztatási programok eredményezték.
A japán autóipari vállalat letelepülése után minden remény megvan arra, hogy a regisztrált munkanélküliek száma Miskolcon lecsökkenjen a 2002-es szintre.

Ez pedig azt jelenti, hogy amíg a szocialista városvezetés 8 éve alatt ez a szám 50 százalékkal emelkedett, addig a jelenlegi városvezetés „ledolgozta” ezt a növekedést és visszavitte a munkanélküliek számát a 2010-es szintre. Ehhez pedig csak annyit kell hozzátenni, hogy 2002 és 2010 között többnyire dinamikusan nőtt a gazdaság, a mostani ciklus alatt pedig inkább csökkenő tendenciát mutatott, tehát most duplán nehéz helyzete van a városvezetésnek.
Ezek a számok egyértelműen megmutatják, hogy ki, melyik politikai erőhöz tartozó városvezetés veszi valóban komolyan a foglalkoztatás kérdését városunkban.