Tovább nőttek az ellentétek

2013-11-05 00:00Tóth Gy. László Szerzők listája

Az október 23-ai ünnepségek után azt már nem mondhatjuk, hogy a baloldali és liberális pártok osztódással szaporodnak tovább, de azt állíthatjuk, hogy az ellentétek tovább nőttek, a balliberális formációk szinte kizárólag önmagukkal foglalkoznak, és a közös ünneplés csak tovább súlyosbította az amúgy sem könnyű helyzetüket. Gyurcsány egy harsány kirohanással, a két volt bukott SZDSZ-es elnök – Kuncze Gábor és Fodor Gábor – kicsit visszafogottabban sürgette a szélesebb baloldali összefogást.

Válaszképpen a Mesterházy–Bajnai kettős közölte: nincs új tárgyalássorozat, az MSZP és Együtt 14-PM véglegesnek és lezártnak tekintik korábbi szövetségkötésüket. Ezt tartják a baloldali győzelem egyetlen lehetséges forgatókönyvének, ezért, aki Orbán Viktor megbuktatásán kíván dolgozni, az támogathatja az egyetlen baloldali összefogást.

Amint az várható volt, az érintettek ezt sem vették tudomásul és a Gyurcsány–Kuncze–Fodor trió minden elérhető médiafelületen tovább érvel a teljes baloldali összefogás mellett. Az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért nevű formáció kénytelen beolvadni az E14-be, mert a pártszövetségeknél 10 százalékos a parlamenti küszöb, aminek az elérésétől pillanatnyilag messze vannak. A 4K! és az MSZDP pillanatnyilag láthatatlan, Gyurcsány ámokfutása növelte a DK népszerűségét, a Schiffer András vezette LMP pedig továbbra sem találja a saját útját.
A programnélküliség, a balliberális pártokat jellemző intellektuális igénytelenség és a korlátlan személyi ambíciók miatt komoly változásokra a jövőben sem számíthatunk.