Negatív spirálban

2013-10-25 16:12Mike György Szerzők listája

Október 18-án délben a hvg.hu portálra feltettek egy videót a következő címmel:
„Itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tüzifáért szavaztak Baján.”
A filmfelvételen 3 férfi beszélget, és a beszélgetésből „egyértelműen” az derül ki, hogy a Fidesz által megbízott és lefizetett emberekről van szó, azaz a Fidesz csalt Baján az időközi választáson.
Másnap már el is indult a szocialista politikusok médiatánca: „lám-lám mi megmondtuk, hogy a Fidesz csak csalással tud választásokat nyerni”.

Az inkriminált videoval azonban van egy nagy baj. Minden kockájáról süt a nyilvánvaló mesterkéltség, az előre megrendezettség.
A főszereplő szinte folyamatosan a kamerának játszik.

Az ügyben a rendőrség nyomoz, aminek a végeredményét nem szeretném megelőlegezni.  Az eddig kiderült tények azonban erősen elgondolkoztatnak. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azt kérte Király Györgytől, a párt sporttagozatának alelnökétől, hogy kedden nyilatkozzon arról, milyen szerepe volt a bajai időközi választással kapcsolatban készült videofelvétel ügyében.
Ez a hír a Népszava október 22-i számából való.

Azóta Király György közölte, hogy nem ő rendelte meg a videót.

Az MSZP szóvivője az MTI megkeresésére október 21-én, hétfőn azt mondta: a felvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke átadta Szakács Lászlónak, Mesterházy Attila pártelnök kabinetfőnökének, aki azt Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettessel együtt nézte meg. Harangozó Tamás ezután az MSZP nevében feljelentést tett - tette hozzá Török Zsolt szóvivő. (Igaz, hogy Harangozó ma már tagadja ezt).

Itt álljunk meg egy pillanatra. A szocialista szóvivő nyilatkozata ugyanis sokakat félrevezet és egyúttal meg is nyugtat a baloldalon, hiszen ezek szerint ők nem mulasztották el a kötelességüket, feljelentést tettek a rendőrségen.
Ez mind szép, a baj azonban az, hogy lényegében a „választási csalást” elkövető Fideszt jelentették föl, és nem a hamis videót készítőket.
Valóban, a videofelvétel a hvg.hu-n indulva bejárta a médiát és a szocialista politikusok erkölcsi felháborodással kevert diadalmas hangon jelentették be, hogy íme, a Fidesz csak csalással képes választást nyerni.

Az ügy tanulságait talán még korai levonni, de már az eddig történtek mellett sem lehet szótlanul elmenni.
Sokak szerint a szocialisták megint „nyakig elmerültek a pocsékban”, hogy egyik klasszikusunkat, Kemény Zsigmondot idézzem.
„Aki politikai ellenfele lejáratására hamis bizonyítékot kreál és tetet közzé, azt páros lábbal kell kirúgni a magyar közéletből.” Ez az idézet pedig a Népszabadságból való, és ezzel is egyet lehet érteni.

A szocialisták még láthatóan bíznak abban, hogy eljátsszák a semmiről semmit nem tudót. Végső esetben pedig elvitetik a balhét egyetlen emberükkel. Nehéz azonban elhinnünk, hogy egy ilyen jelentőségű ügyben, az MSZP székházában valaki képes partizán módra, elszigetelten dolgozni. Nehéz elhinni azt is, hogy Harangozó Tamást ilyen könnyen meg lehet vezetni. Mint ahogy nehéz elhinni, hogy ennek a fércmű videónak miként tudott bárki is hitelességet adni a szocialista politikusok közül, legyenek mégoly fiatalok is, nem beszélve a hvg.hu újságíróiról.

Mindezt különösen nehéz elhinni azért, mert a szocialisták hosszú ideje, és láthatóan központi irányítással készítik elő a „csal a Fidesz” toposzt és ebbe túlságosan is beleillik ez a bajai videofelvétel.
Az ügy szálai (mily meglepő) Gyurcsány Ferenchez is elvezetnek. A siralmas minőségű bajai video-felvételt ugyanis egy DK-politikus készítette, akit azóta kiléptettek a pártból.

Időközben lemondott a hvg.hu főszerkesztője is, aki lényegében elismerte, hogy kvázi törvénytelenséget követett el.
A szocialisták pedig szorgalmasan ismételgetik, hogy az akció egyedül a Fidesz érdeke volt, ami még akár igaz is lehet, de annál inkább rámutat Mesterházyék dilettantizmusára.

A végére ideírok egy másik, ezúttal a Népszabadságból vett idézetet:
„Ez a politikai banditizmusnak az a szintje, amellyel szemben csak zéró toleranciának lehet helye demokratikus pártban.”
Azt hiszem, ezzel nehéz lenne vitatkozni.
Reméljük, hogy miután a szocialisták megégették magukat, a kampányban erre a szintre nem szándékoznak lesüllyedni.