Alacsonyabb számlák

2013-09-04 00:00Mike György Szerzők listája

Az úgynevezett szocializmus évtizedeiben mesterségesen alacsonyan tartott rezsiszámlákat fizetett a lakosság, államilag szabályozott béréből többet nem is tudott volna. A piac liberalizálásával azonban elszabadultak az árak, a bérek pedig finoman szólva sem követték őket. Jómagam már a ’90-es évek közepén sem értettem, hogy miként képes valaki télen a havi fizetése felét, vagy még többet gázszámlára kifizetni. Nem értettem, hogy miért nem nagyobb az elégedetlenség. És az évek múltak, a számlák egyre emelkedtek, velük pedig a nemfizetők száma is.

Ennek az ördögi körnek valamikor véget kellett vetni, és a politikai bátorság ebben a kormányban volt meg hozzá. A döntéshez kétségtelenül nagyfokú kreativitás kellett, de a kormányfőben, jól láthatóan, bátorságban és kreativitásban sincs hiány. Azt kellett egyébként csak meggondolni, hogy jól van-e az úgy, hogy miközben Magyarországon a bérek és fizetések hosszú évek alatt éppen elérik, vagy alig haladják meg az infláció mértékét, addig például a gázárak néhány év alatt megduplázódnak. A szolgáltató cégek éves profitjelentései jól mutatták, hogy ez nem csak a világpiaci árak elszaladásával magyarázható, a szolgáltatók nem riadtak vissza az indokoltnál nagyobb áremelésektől sem. A bátorság ennek a kimondásához kellett, hasonlóan a bankok devizahitelezés során elkövetett „turpisságai” ügyében.      

A rezsicsökkentésről és általában a szokatlan gazdaságpolitikáról egyre több elismerő vélemény jelenik meg a határainkon túl is. Mi több, ez az újító politika itt-ott már követőkre is talál. Óriási a kontraszt e tények és a magyar, sőt európai szocialista-liberális ellenkampány mindent felülmúló hangjai között. Mindenesetre mára eltűntek, de legalább is megritkultak a médiában a Matolcsyt gúnyosan ekéző, „szakértő” elemzések. A rezsicsökkentés első lépéseként a kormány idén, január elsejével tíz százalékkal csökkentette a villamos energia, gáz és távfűtés árát. Július 1-től tovább bővült azon közüzemi szolgáltatások köre, amelyekre kiterjed a 10 százalékos mértékű rezsicsökkentés. Így a villamos energián, a földgázon és a távhő-díjon kívül kevesebbet kell fizetnie a természetes személy-fogyasztóknak a víz- és csatorna, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatások, a kéményseprés, a szennyvízszippantás igénybevételéért, valamint a PB gázért is. Októbertől újabb tíz százalékos lakossági áram- gáz és távhő árcsökkentésre számít Dorkota Lajos, az Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnöke. Az ágazat gazdasági szakértői elemzéseikben arra az eredményre jutottak, hogy ennyit még elbír a szolgáltató szektor. Ha pusztán erkölcsi szempontból fontoljuk meg a dolgot, akkor is arra jutunk, hogy ilyen mély gazdasági válság idején, amikor emberek ezrei válnak munkanélkülivé, és cégek százai mennek tönkre, akkor az energiaszektor se tegyen szert extraprofitra. 

Hamarosan kezdődik a fűtésszezon, az őszi-téli időszakban éreztetik majd igazán hatásukat a húsz százalékkal alacsonyabb számlák. Az ellenzék számára is, amely sajnálhatja, hogy nem neki jutott eszébe a rezsicsökkentés gondolata, amelyet ráadásul kénytelen támogatni a parlamentben, bármennyire is „populista” lépésnek tartja. Lehet, hogy hamarosan a populizmusról is változni fog a véleményük?