Szmog

2013-02-03 21:05Szepesi Sándor Szerzők listája

Nem tudom, készült-e már arról valamilyen számítás, hogy az a megtakarítás, amelyet a gázár támogatásának fokozatos megszüntetésével értek el, milyen arányban áll azokkal a pénzekkel, amelyeket a különféle energiatakarékossági pályázatok támogatására, a szennyezett levegő miatt megbetegedett emberek gyógykezelésére, az elpusztított erdők pótlására, és a többi, „szilárd tüzeléssel összefüggő”, természeti kár kompenzálására kell költeni. S akkor még nem beszéltünk a lakástüzek, szén-monoxid mérgezések okozta tragédiákról.

Emlékezhetünk rá, annak idején nagyon nagy propagandát kapott az egyszerű, tiszta, s akkortájt még nem is túl drága gázfűtés. Aki csak tehette, idős szüleinek, rokonainak is beköttette, hogy ne kelljen favágással, szénhordással bajlódniuk.

Aztán azonban változott a helyzet, nem csupán a gáz világpiaci ára szökött ez egekbe, hanem ezzel egyenes arányban (teljesen logikusan) hamarosan elkezdték csökkenteni ennek az állami támogatását is. Végeredményként pedig a lakosságot olyan brutális gázszámlákkal örvendeztették meg, hogy aki csak tehette, elkezdte egyéb megoldásokon törni a fejét. Mint az köztudomású, ezen „egyéb” kategóriák alatt jelenleg a lakások végtelenül euro-konform, energiatakarékos felújítása, illetve a szilárd tüzelésre való átállás értendő – mindkettő egy külön történet.

Az utóbbit úgy is lefordíthatnánk, hogy mindenki fűt, ahogy és amivel tud – ha már gázra nem telik, - mert megfagyni meg mégsem annyira euro-konform. Az idősebbek, szegényebbek beüzemelték a régi kályhákat, kibontották az elfalazott, betömött kéményeket (ha nem sikerült, kidugták a csövet az ablakon), s tüzelnek. Szénnel, fával, bálás-ruhával, autógumival, kinek mire futja.

A levegő minősége meg egyre romlik, ahol ez mérve van, ott hellyel-közzel kiadják a szmog-riadót, ahol meg nem, ott egyszerűen csak köhögnek. Közben persze szép számmal gyulladnak ki a házak is, mert ezek a fűtési módok aztán tényleg távol állnak a biztonságostól. Emellett a rendőrök csak Borsodban 8-10 fatolvajt fülelnek le naponta a téli időszakban (ami a jéghegy csúcsa lehet) tavasszal talán majd készül egy összesítés, mekkora erdőfelülettel lett szegényebb a megye - aminek a következményei megint messzire vezetnek.

A tehetősebbek számára ugyanakkor ott van az „energiatakarékos felújítás”, ami ebben az összefüggésben a házfalak gyakorlatilag légmentes becsomagolását, ízléstelen, uniformizált műanyag nyílászárók beépítését jelenti. Ez nyilván hatalmas biznisz valakiknek – mint minden, amit ennyire nyomnak az EU-ban – de hogy egészségtelen és természetellenes, az is biztos.
Mert az igaz, hogy ha egy háznak nincs meg a természetes szellőzése, akkor nem megy ki a meleg – viszont a levegő sem jön be! Sehol, semmilyen formában, ami még azoknál is előhozza az asztmát, klausztrofóbiát, akiknek azelőtt soha nem volt. A penészedés, nedvesedés egy másik dolog, az pedig egy harmadik, hogy az ilyen leszigetelt, szellőzetlen lakásokban, ahol esetleg még a légtér sem túl nagy, már egy kisebb szén-monoxid szivárgás is a család pusztulását okozhatja.

Szóval, mindent összevetve: szerintem érdemes lenne elvégezni egy korrekt, az összes körülményre kiterjedő számítást, nem jártunk volna-e mindenestől mégis jobban, ha - EU-konformitás ide vagy oda – a lakosság széles rétegei számára elérhető módon, megmaradt volna a gázár-támogatás.

Szepesi Sándor