Morális ébredés

2012-01-15 00:00Szepesi Sándor Szerzők listája

Elképesztő, mennyire nem változnak a történelmi beidegződések, mennyire állandóak a „rebellis” magyarokkal szembeni nyugati fóbiák, amelyek talán még őseink kalandozásainak, (A magyarok nyilaitól ments meg Uram…) és a kuruc portyák idejéből erednek. Sok mindent nehezen bocsátanak meg nekünk arrafelé, legfőbb bűnünk, hogy – nem törődve az aktuális birodalmi érdekekkel – nemzeti függetlenségünk védelmében, időről-időre felforgattuk a kontinens beállt politikai trendjeit, erőegyensúlyát. Így volt ez a törökök, a Habsburgok idejében, - s hát 1956-ban is igen keményen beszóltunk a szépen kialakult, „kétpólusú világrend”- nek.

Trianonban megpróbálták a saját szempontjukból, egyszer s mindenkorra megoldani a „magyar helyzetet” - nehezen bocsátják meg, hogy nem sikerült.

Nehezen bocsátják meg, hogy régebbi, szilárdabb történelmi hagyományaink vannak, mint sok favorizált, mesterséges lélegeztetéssel létrehozott országnak. Nehezen bocsátják meg, hogy ezekre a hagyományokra emlékezni merünk, építkezni akarunk, a nemzeti érdekek, értékek hangsúlyozása ugyanis szemben áll a globális, pénzhatalmi törekvésekkel.

Nehezen bocsátják meg, hogy megint beszóltunk a "trend"-nek, ezért vetik be ellenünk mindenüket, amijük csak van – a példa ugyanis ragadós lehet. Viszont éppen a támadások mértéke, egyre irracionálisabb volta mutatja, hogy valami nagy dolog született – hogy valamiért egyszeriben igen fontosak lettünk. S ez az, ami egyre több, valóban független kívülállónak is feltűnik.

„Amikor az EU, az ENSZ, a baloldali kommentátorok, Hillary Clinton és mások együttes támadást indítanak, az elég jól jelzi, hogy valaki, valahol különlegeset alkotott. Ez a helyzet a január elsején hatályba lépett magyar alkotmánnyal” - írta például vasárnap a Scotland on Sunday című skót újság, amely szerint a nyugati nemzetek hosszú ideje nem álltak elő olyan kulturális és intellektuális, morális és egészében véve is nagyszerű teljesítménnyel, mint a magyar alaptörvény.

A magyar alkotmány az újság szerint egy új "kulturális és morális ébredés" jele, amely szemben áll a Brüsszel irányította integrációval és politikai korrektséggel. "Egy örökségét és önállóságát visszakövetelő, civilizált nemzet szellemi terméke", amelynek inkább inspiráló hatással kellene lennie Európa többi részére, amely "a politikai passzivitás és az erkölcsi relativizmus levében pácolódik". "Ahogy ez a nemes dokumentum leszögezi, múlhatatlanul szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra" – fogalmaz a lap kommentátora.

"A huszonegyedik század erkölcsi sivatagában ijesztő lehet szembesülni a tradicionális értékek, a hazafiság és a szabadság ilyen drágakövével" – hangsúlyozza a cikk, melynek szerzője Brüsszelnek és Washingtonnak is azt tanácsolja: tanulmányozzák egy kicsit a magyar történelmet, mielőtt felvállalnak egy ilyen "hiábavaló konfrontációt".

Szepesi Sándor