Újra itt van

2011-09-01 00:00Soós Péter Szerzők listája

Elindult, újraindult, beindult: ismét közlekedik a villamos a Tiszai pályaudvar és a Kilián, Kenderföld között. Már csak a diósgyőrieknek kell bírni egy picit. Mi pedig újra összebarátkozunk vele.

Bizonytalan emberek a megállóban az újdonság erejével figyelik a begördülő szerelvényt; belül bizonytalan, kívül magabiztos vezetők a fülkében. Nekik is új ez.

„Már el is felejtettem, hogyan kell felszállni” – mondja egy idős néni, miközben próbál zökkenőmentesen fellépni a „bécsire”. A piros „bécsi”, mely ugyan kenyere javát már megette, csak úgy suhan a felújított pályán – akár egy zöld nyíl.

„Nem lehetne kikapcsolni a fűtést?” – mondják többen. „Ha megköveznek, sem tehetem” – állja a sarat „pilótánk”. Ütközők lesznek ők egy darabig utas és közlekedési társaság közt. De bírják a strapát, hisz’ megszokhatták.

„Balázs Győző tér következik” – szól egy kedves női hang az éterből. „Balázs Győző tér?!” – így az utas. Bizony, a hajdani József utca, majd Lézerpont megálló ezt a nevet kapta a keresztségben. Majd megszokjuk, menjünk tovább!

Pillanatok alatt a városba érünk. Talán a munkában megfáradt atyafi is a visszatérő villamosra kortyol helyi seritalából, miközben bágyadtan tekint az elinduló szerelvényre.

Kényelmesebb azért így. Jó, hogy újra itt vagy, bécsi, Tátra, villamos…

S. P.