Nyilas Misi édesanyjának levele fiához

2010-10-06 00:00Szabados Gábor Szerzők listájaAgytakarítás
Szabados Gábor rovata (16.)

Nyilas Misi édesanyjának levele fiához

Drága kisfiunk, Mihály!
Szeretettel gondolunk rád édesapáddal és testvéreiddel. Megkaptuk a legutóbbi leveledet, amelyben elújságolod, mi minden történt veled Debrecenben.
Talán még nem késő, hogy édesapád és én megpróbáljunk némileg módosítani eddigi nevelési elveinken és gyakorlatunkon, mert úgy tűnik, azzal, hogy a jóra, a becsületre, a tisztességre neveltünk téged, alaposan elba... elcsesztük a dolgokat.
Azt kell mondanom, olvasva a panaszkodásodat, hogy egy élhetetlen, mulya gyerek lett belőled. Mi az, hogy Nyilas Misi pakkot kapott!, és a társaid felzabálják amit küldtünk neked? Franc a belükbe! Tessék beiratkozni valami önvédelmi sportra! Nem is! Nem önvédelmire! Támadóra! Még jó, hogy az a kis szemét kölyök ott a kollégiumi szobában vajnak hitte a krémet, amit a cipődre küldtem. Forduljon ki tőle a bele!
Írod, hogy felolvasol egy vak öregembernek, egy bizonyos Pósalaky úrnak, havi egy forintért. Ne légy hülye, gyermekem! Kérj többet! Ha meg nem ad, vedd el! Hiszen vak! Szemesnek áll a világ.
Azt is írod, hogy milyen remek tanáraid vannak, szinte kivétel nélkül nagyszerű emberek, akikről példát lehet venni.
Ne már! Mindenkiben, még a legjobb emberben is van valami rossz. No, azt lesd el tőlük! Ügyeskedj! Hazudj! Sumákolj! Légy szemét! Ács akarsz lenni, mint a szerencsétlen apád? Kinek kell ma egy ács? Építs ki kapcsolatokat. Barátkozz a jómódú osztálytársakkal. Hízelegj nekik! Játszd ki őket egymás ellen! Hidd el, ha ránk hallgatsz, sokra viszed. Egyébként egy nyámnyila alak válik belőled. Fáj, hogy ezt kell mondanom, de hidd el, a te érdekedben teszem. Megváltozott a világ, és ha nem változunk mi is, eltipornak bennünket. Hát nem! Tipord el te őket!
Sajnálom, hogy azt a reskontót nem te loptad el a vak Pósalakytól, hanem az a becstelen, velejéig romlott Török János. Még sokat kell tanulnod, amíg te is olyan leszel. Ott van az a szép Bella kisasszony! Aki ugye összeszűrte a levet ezzel a tetű Török Jánossal. Nem vagy te már olyan kisgyerek. Tessék keríteni egy nőt, azután futtasd! Ha nem tudod, mit is jelent a futtatás, kérdezd meg Török urat.
Meg ne halljak olyan ostobaságot, hogy te az emberiség tanítója akarsz lenni. Merthogy ez a bizonyos íróféle, ez a Móricz Zsigmond ezeket a szavakat adta a szádba a regény végén. Tanítsa csak ő maga az emberiséget! Te meg használd az eszed, légy mindig résen!
Érted? Nem: Légy jó mindhalálig!
Hanem: Légy jól mindig résen!
Csókol szerető édesanyád, némileg megváltozott nevelési elvekkel.

Szabados Gábor
 

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2010-10-16 19:52

    vasgyári

    Döbbenet és gyönyörűség olvasni soraidat.Ez az aktualizálás, a mindennapok és minden cselekedetünk dilemmája számomra azt jelzi, hogy álszentek vagyunk és tartok tőle, hogy az agyunkra ment a civilizáció.Mindenkinek mást jelent a rend, az erkölcs, a [ tovább ... ]
  • 2010-10-13 20:33

    vasgyári

    Megkövetlek, amiért letegezlek és veszem a bátorságot, hogy zagyva, de őszinte gondolataimat bátorkodom ide biggyeszteni. Döbbenet és gyönyörűség olvasni soraidat.Ez az aktualizálás, a mindennapok és minden cselekedetünk dilemmája számomra azt jelzi, [ tovább ... ]