„Szeretem, amikor egy terv sikerül” – Hannibál Smith

2010-08-05 00:00Vajtó László Szerzők listája

Számtalanszor írtam már a hollywoodi filmgyárak könnyed produkció szerzési hajlamairól, ami néha azért jól is el tud sülni, ezt bizonyítja a következő példa is. A képregények és a régi akciófilmek feldolgozása után egy valamikori TV-sorozat került górcső alá: visszatért a Szupercsapat.
Az eredeti sorozatot 1982 és 1986 között forgatták le az USA-ban, ahol nagy karriert futott, majd a hazai kereskedelmi csatornák egyik etalonjává nőtte ki magát. A téli hétköznapokat, és hétvégéket megszínesítő sorozatok között tartották számon, melyek azzal büszkélkedhettek, hogy kishazánkban több család ahhoz igazította programjait. Ezen sorozatok közé tartozott akkoriban a Magnum, a Walt Disney, McGyver, a Knight Rider, valamint az apukák kedvence: a Baywatch is.

szupercsapat.jpg

A Szupercsapat is azon sorozatok sorát erősítette, melyben az apukák és gyermekeik kiélhették kalandvágyaikat, és az anyukák is megtalálhatták a romantikus, ügyeletes szépfiút, aki minden epizódban életre szóló szerelmet font a megbízóval, vagy annak lányával, esetlegesen az ellenséggel. A sorozat, és a rá épülő film négy katonáról szól, akiket ártatlanul vádolnak meg, és a kis csapat úgy dönt nem vállalja a felelősséget olyanért, ami nem az ő bűnük. A fura négyes inkább a nép szolgálatába áll, és az igazságtalanság ellen kezd harcolni, így epizódról epizódra láthatjuk a rosszfiúk elbukását.

A sorozatbéli karakterek és a történet is megmaradtak a filmben, de persze már új szereplők formázzák meg Hannibál Smitht, a bolond Murdockot, Szép fiút, és az akkori kor leghíresebb színes bőrű színésze (Mr. T.) által alakított Rossz fiút.
Érdemes beülni a moziba egy jó vajas kukorica társaságában, és újra átélni azt, amikor elindul a fekete furgon a négy főhőssel, és útra kelnek igazságot tenni a világban a maguk furcsa, de hatásos módszerével.

szupercsapat_furgon.jpg

Követendő példának és jó csapásiránynak érzem ezt a filmet, hiszen nemsokára talán Thomas Magnum vagy McGyver szórakoztat minket a mozivásznon egy egész estés film keretein belül. A mai kérdés: Tom Selleck és Richard Dean Anderson hellyet ki volna alkalmas ezen nagysikerű szerepek újabb megszemélyesítésére?

Vajtó László 

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.