Érzékszervi vásárlás

2010-07-23 00:00Bekes Dezső Szerzők listája

Vannak, akik nem sokat vacakolnak a dinnyeválasztással. Ráböknek egyre és meglékeltetik. Ha ízlik, mehet is a csomagtartóba. Csakhogy – a kétes tisztaságú ronggyal törölgetett késpenge, több mint riasztó. A lékelt dinnye pedig – hogy, hogy nem – mindig a sebzett részével fordul lefelé, és összecsöpög, összemaszatol mindent, ami a közelébe kerül.

Ezért aztán a gyakorlott piacjáró, általam érzékszervi vásárlóként tisztelt egyén sohasem vetemedik lékeltetésre. A környéken álldogálók elismerő pillantásaitól kísérve, előbb meglapogatja, majd – mint körorvos a páciens hátát – finoman végigkopogtatja, miközben a héjára tapasztott füllel figyeli a dinnye válaszát. Ezen túl, már csak futólag megszagolja a gyümölcsöt, s ha a diagnózis negatív, azaz egészséges, érett a gyümölcs, már a hóna alá is kapja. Az ár hallatán dörmög valamit arról, hogy tavaly ilyenkor olcsóbb volt, de ez még igazán alkunak sem nevezhető. A szakértő csodált szerepét ugyanis nem hajlandó tíz-húsz forintért elkótyavetyélni.

Talán mondanom sem kellene, hogy hősünk férfi. Mert valahogy nem igazán illik egy nőhöz a dinnyevásárlás szertartása, míg ellenben a leveszöldség-válogatástól jó, ha távol tartja magát a komoly férfiember. Valahogy nem áll kezéhez a dolog. No, persze a tőkehús kiválasztását is jobb a feleségre bízni. Különösen, ha csinoska. A hentes ugyanis nőbolond valahány, és imádják sűrű kacsingatások között eljátszani, hogy azt a gyönyörű darab karajt másnak oda sem adnák.

A szóban forgó vásárlások színhelye lehet valamelyik óriásbolt élelmiszer részlege is, de valahogy jobban illik a Búza tér kulisszái közé. Úgy tapasztalom, hogy a különféle plázák vásárlója alig használ mást, mint a szemét a kiválasztásnál. Azt is leginkább csak arra, hogy leolvassa az előre csomagolt áru kódjáról, meddig fogyasztható. Hogy aztán a címkéről, zárjegyről kiböngészhető információknak megfelel-e mindenben a portéka, annak megállapításához többnyire kevés az egyszerű vevő. Ezért is van talán oly sok ellenőrre, műszeres vizsgálatra szükség manapság. No, és ezért lehet slágertéma az áruk minősége a tömegkommunikációban.

Lassan beleszokunk, beletörődünk, hogy mások szakértelmére van bízva ételeink minősége. Már annyira sem használjuk érzékszerveinket a vásárlásnál, amennyire lehetne. Másra bízzuk a tájékozódást, tájékoztatást. Kényszerűségből, lustaságból. Pedig túl gyakran próbálják elhitetni velünk, hogy a címke mögött az van, amit ígér. Boltban, piacon és ezernyi más helyen, ahol el akarnak adni nekünk valamit.

Bekes Dezső

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.