Russel Crowe, a sherwoodi hős

2010-04-30 00:00Vajtó László Szerzők listája

A 13. században éltlegendás hős, Robin Hood életét ismét feldolgozták Hollywoodban. Az új verzióban viszont már nem Kevin Costner üldözi nyilaival a városbíró katonáit, hanem Russel Crowe kapta meg a megtisztelő szerepet.

Robin Hood hőstettei az évszázadok során beépültek a mitológiák és legendák világába és megihlettek mindenkit, akikben ott lakozik a kalandvágy és az igazságosság szelleme. A pozitív hős képe, eszméje reményt nyújtott az elkeseredetteknek, szegényeknek. A neve puszta kiejtése is bátorsággal töltötte el a pórnép szívét. A történetet első ízben Mándy Iván fordításában olvastam, amelyből kiderült, hogy Robin nem akart a törvény ellen szegülni, de egy igazságtalan tett rákényszerítette a bujdosó, törvényen kívüli életmódra. Martalócait: Little Johnt, Muchot, Willyt, Tuck barátot és a többieket már mindenki jól ismeri, hiszen ők azok, akik vállvetve küzdenek kapitányuk oldalán a gonosz nottinghami városbíró elnyomása ellen.

A történetet már nem első alkalommal filmesítik meg, hiszen 1991-ben Kevin Costner és Morgan Freeman főszereplésével napvilágot látott egy nagysikerű verzió, amit közel húsz év után öltöztettek új köntösbe.
A legendás íjász bőrébe ezúttal Russel Crowe bújhatott, aki élete egyik legnehezebb szerepének titulálta a filmet. A számos sérülés után, melyeket elszenvedett filmjei forgatása során, a visszavonuláson is elgondolkodott az Oscar-díjas színész. Legnagyobb balesetei között említette meg, amikor a Gladiátorban majdnem levágták az ujját egy pajzzsal, de a mostani forgatás sem volt sérülésmentes, hiszen volt olyan pillanat, amikor alulról nézett fel a lovára.

A sérülésekben viszont nem ő tartja a rekordot, hanem a lenyűgöző és vakmerő mozgásairól elhíresült Jackie Chan, aki eredetileg kaszkadőrként került a filmiparba. Jackinek állítása szerint már szinte minden csontját sikerült valahogyan eltörnie. A Sherwoodi erdő hőseinek újabb történetét a hazai közönség május 14-től tekintheti meg a mozikban.

Trailer: Vajtó László

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.