Kuka van?

2008-01-09 14:37Hajdu Imre Szerzők listája

Egy Miskolchoz nagyon közeli településen kertitörpe-centrumot nyitottak.
A hírt – nem tagadom – féktelen örömmel konstatáltam, mondhatnám úgy is: feldobott. Már hogyne dobott volna fel! Hisz ékes bizonyítéka annak, hogy nemcsak közeledünk Európához, de van, amiben el is hagyjuk a fejlett nyugatot.
Ez a kertitörpe-centrum valóságos kuriózum! Fogtam is magam, s elindultam rögvest kerti törpét vásárolni. Eleget nézegettem már albumokban Michelangelo: Dávidját, vagy a willendorfi Vénuszt. Végre lesz nekem is egy valódi szobrocskám!
– Kuka van? – kérdeztem mindjárt a lényegre térve az eladótól, aki viszont a kérdésemtől maradt kuka egy ideig, meglepődve bámult rám, majd nagy sokára csak kibökte, hogy: – Mi itt csak kerti törpéket árulunk, kukát az utca végén, a vasboltban tud vásárolni.
Még egy ilyen műveletlen eladót! Ez a Vágó-műsorban az első kérdésre elhasználná mind a három segítségét.
– Azt mondja meg nekem, valójában milyen törpéket árulnak maguk itt? – szegeztem neki a következő kérdésemet kissé mérgesen.
De erre már felragyogott eladónk arca.
– Láthatja uram, hogy sokféle törpénk van. Van piros sapkás, zöldsapkás, álló, ülő, pipázó, nagy szerszámú törpénk, van, amelyik bányászlámpával, a másik csákánnyal készült, sőt akad törpénk piros kalapos gombával is.
– Szóval Kuka nincs? – kérdem csökönyösen.
– Kuka sajnos nincs. Azt, mint volt szerencsém említeni, tessék a közeli vasboltban keresni.
– Ezek a törpék itt arcra mind egyformák. Szerintem ez mind Hapci.
– Egészségére, uram.
– Mondom, mind Hapci törpe! Látom a tekintetükön. Ezek egytől egyig sunyi tekintetűek. Ebben az influenzás időben egyébként sem vennék Hapcit.
– Úgy látom, megfázott uram. Ha meg nem sértem, tudnám ajánlani, hogy igyon sok hársfateát – így az eladó.
– Inkább Kukát ajánlana! Illetve adna. Milyen kertitörpe-centrum ez? Se Kuka, se Morgó…
– Ön uram – már megbocsásson – eléggé morgó – bátorkodott megjegyezni a kertitörpe-szakreferens.
– Hogyne lennék az. Elképzelem, Európában híre megy, hogy itt egy kertitörpe-centrum létesült EU-támogatással. És mondjuk egy ír, vagy dán felkerekedik azzal a szándékkal, hogy vásárol a kertjébe vagy a szőkőkútja mellé egy echte magyar szuvenír törpét, például a híres Szendét vagy Szundit, és elutazik ide, megtesz több száz, ezer kilométert, és mit talál itt? Csak savanyú tekintetű Hapcit! Ez felháborító. Ez kérem nem más, mint az ország jó hírének a lejáratása. Érti ezt maga?
– Én uram, abból, amit mond, semmit nem értek. Csak azt tudom, hogy ön influenzás, ráadásul morgós fazon, éppen ezért, ha szabadna kérnem, döntse el végre, mit akar? Vagy vásárol nálunk kerti törpét, vagy átmegy innen a vasboltba azért a rohadt kukáért.

Hajdu Imre

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.