Külföld

Káros erőműberuházások

2009-03-24 10:47

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE eromuterebes.jpg

Hétfőn napirend előtt szólalt fel Olajos Péter EP képviselő Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén az unió klímapolitikájával ellentétes tőketerebesi erőműberuházás és a mátrai erőműbővítés ellen tiltakozva. Felhívta a képviselők figyelmet a klímacélokkal összegegyeztethetetlen beruházásokra.

A néppárti képviselő egyperces felszólalásában emlékeztetett rá, hogy az Európai Unió az év végén fogadta el klímacsomagját, a hétvégi Európai Csúcson pedig jóváhagyták azt a pénzügyi keretet, amellyel a fejlődő országok "klímakompenzációját" valósítják meg. Emellett gőzerővel folyik a készülődés a decemberi koppenhágai klímacsúcsra is.
A szlovákiai Tőketerebesre (Trebisov) tervezett gigantikus, évi 4 millió tonna szén-dioxid kibocsátású széntüzelésű erőműre, amelynek - annak ellenére, hogy megépítése a határ magyar és szlovák oldalán egyaránt széleskörű tiltakozást váltott ki - engedélyezési folyamatát újra elindították a szlovák hatóságok. Elmondta, a határ túloldalán ugyancsak a klímaváltozást nem lassító, hanem gyorsító beruházást készítenek elő, hiszen a magyar kormány "válságkezelés címén" Magyarország jelenleg is legnagyobb szén-dioxid kibocsátóját, az évente több mint 6 millió tonna szennyezést kibocsátó Mátrai Erőművet egy új 440 megawattos lignit alapú blokkal kívánja bővíteni.

A politikus hangsúlyozta, hogy mindkét erőmű-beruházást szén-dioxid tárolás nélkül tervezik megvalósítani. "A két tagország, Szlovákia és Magyarország vezetői (igaz ez utóbbiak épp most mondanak le) mint ha mi sem történt volna, az állampolgárok pénzből, azok tiltakozása ellenére finanszírozzák a klímaváltozást" - fogalmazott Olajos Péter, arra kérve az Unió vezetőit, hogy se pénzügyileg se politikailag ne támogassák ezeket a terveket.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-07 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!