Külföld

Nemzetközi bíróság elé kerülhet az erőmű ügye

2009-03-19 04:35

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE eromuterebes.jpg

A Tőketerebesre (Trebišov) tervezett széntüzelésű hőerőmű mellett és ellen érveltek sokan transzparensekkel is a kelet-szlovákiai városban szerdán. A Kassai Kerületi Építési Hivatal a tőketerebesi városházán szerdán a sajtó kizárásával úgynevezett helyi meghallgatást tartott, amely része az engedélyeztetési eljárásának. A beruházás ellen élénken tiltakozott jószerivel mindenki, a helybéliek, és a határon inneni, magyarországi települések képviselői is.

A kassai bejegyzésű Cseh-szlovák Energetikai Társaság (CEZ) Rt. két évvel ezelőtt közölte: Tőketerebes ipari területén felépítené a nagyobb részben szénnel, kisebb arányban gázzal működő, összesen 885 megawatt teljesítményű erőművet, akkori áron számolva 38 milliárd koronáért (azóta már euró a hivatalos fizetőeszköz Szlovákiában). A magyarországi tiltakozást az váltotta ki, hogy a tervezett erőmű által kibocsátandó káros anyagok veszélyeztethetik a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéket. Az erőmű építése körüli anomáliák jó néhány hónappal ezelőtt már lecsendesültek, most viszont mint „derült égből a villámcsapás” ismét felszínre kerültek az engedélyeztetési eljárás újraindításával.

2007 végén tiltakozott a tervezett erőmű megépítése ellen a térség szlovák és magyar lakóinak többsége, valamint a magyarországi környezetvédelmi tárca, borászati vállalkozások, civil nemzetközi szervezetek, a magyar-szlovák határ itteni szakaszához legközelebbi város, Sátoraljaújhely s úgy tűnt, sikerült megakadályozni az erőmű megépítését - emlékeztetett rá Szamosvölgyi Péter, a Tőketerebestől mintegy 25 kilométerre lévő zempléni város polgármestere. Ám kiderült: a beruházók nem tettek le szándékukról, csak az indulatok lecsillapodására vártak, és csöndben újból elindították az eljárást.

A tervezet szerint Szlovákia legnagyobb széntüzelésű erőműve épülne itt fel, a NATURA 2000-es madárvédelmi területek, és a tokaji borvidék szomszédságában. Környezetvédők szerint évente mintegy 4 millió tonna por, korom és más szennyezőanyag kerülhet a levegőbe az erőmű üzembe helyezése után, a nyitott salaktároló pedig hektárokat változtatna holdbéli tájjá. Tőketerebesen szerdán az erőmű ellen érvelők ennek adtak hangot, akik pedig a megépítése mellett voltak, azok a munkahelyteremtés szükségességét ecsetelték.

A történelmi Tokaj-hegyaljai borvidék határától kevesebb, mint kéttucatnyi kilométerre lévő Tőketerebes önkormányzata 2007-ben azért utasította el az erőmű építési terveit, mert az ott lakók többsége aláírásával is tiltakozott ellene, ugyanakkor az önkormányzat hiányolta a zajártalommal, a légszennyezéssel és a károsanyag-kibocsátással kapcsolatos hatástanulmányokat is.

A szerdai meghallgatás idején a városháza előtt tiltakozott a Greenpeace szlovákiai szervezete, ugyanakkor nem kevesen voltak, akik az erőmű megvalósítása mellett érveltek, elsősorban a munkahelyteremtés miatt, érvelésük szerint a környezeti hatástanulmány értékei elfogadhatók és szeretnének munkához jutni majd az erőműben. Szabó Máté, a sátoraljaújhelyi önkormányzat tanácsadója elmondta: amennyiben megkezdődik az erőmű építése, akkor arra kérik a magyarországi környezetvédelmi szervezeteket, a történelmi borvidék borászatait, azok tulajdonosait, gyakoroljanak nyomást a magyar kormányra annak érdekében, hogy nemzetközi bíróság elé kerüljön az ügy.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-02-25 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!