Belföld

Jameson CineFest: a világ filmművészetének legszínvonalasabb kínálata

2014-08-31 16:01

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE cinefest_megnyito_130912_ja_12.jpg

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén már 11. alkalommal várja Miskolcon szeptember 12-21.-ig várja a hazai és nemzetközi filmbarát közönséget, a filmes szakembereket, alkotókat, a filmszakma összes szereplőjét. A fesztivál küldetése és tematikája ebben az évben sem változik.  A világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza Miskolcra: olyan nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket, amelyeknek mint eddig is, a fesztiválon lesz a magyarországi premierje.

A nagyjátékfilmes versenyprogram továbbra is válogat a friss felfedezések és a fesztiválokon befutott tehetségek művei között.  A 19 nagyjátékfilm között sok más alkotás mellett az egyik legkiemelkedőbb film, az izraeli rendezőnő, Vanessa Lapa dokumentum- játékfilmje, A megfelelő ember (Der Anständige) lesz, amely Heinrich Himmler naplóin és magánlevelezésein keresztül mutatja be, hogy a tömeggyilkosok is csak átlagemberek. Olyan átütő erővel, hogy aki látja, az garantáltan nem fogja ezt a tényt elfelejteni.

cinefest_kapott.jpg

A dokumentumfilm azok  a magánlevelezések, fotók és naplók alapján született, amelyeket az amerikai katonák lefoglaltak, amikor 1945. május 6-án bevonultak a Himmler-rezidenciába Gmundban. Az anyag ezután huszonöt évre eltűnt, majd egy férfihoz került Tel-Avivban, aki az ágya alatt rejtegette további negyven éven keresztül. Végül Vanessa Lapa apja megvette a teljes dokumentációt, hogy a lánya feldolgozza és filmet készítsen belőle.

A dokumentumfimet a Berlini Filmfesztiválon mutatták be átütő sikerrel, és a Legjobb Izraeli Dokumentumfilm díját is megkapta a Jeruzsálemi Filmfesztiválon. A rendezőnő személyesen is a  Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál vendége lesz alkotótársaival együtt a szeptember 16-án tartandó vetítésen, akik így személyesen is megosztják  a filmmel kapcsolatos érzéseiket, gondolataikat, tapasztalataikat.

Az idei Sundance Filmfesztivál zsűri nagydíját és a közönség díját is megkapta a Whiplash, Damien Chazelle filmje, amely Andrew-ról, a 19 éves dobosról szól, aki rettegve a középszerűségtől mindent megtesz, hogy a legjobb legyen.  A siker iránti vágy még nyomasztóbbá válik számára, amikor bekerül a konzervatórium  zenekarába, amelyet a híres – és brutális módszereiről ismert - Terence Fletcher vezet, akiről úgy hírlik, semmitől nem riad vissza, ha arról van szó, hogy a legtöbbet hozza ki tanítványaiból. 

cinefest_elokeszulet_130911ml_1.jpg

Az október 2-ai magyar premierje előtt itt láthatja a közönség a svéd-dán-norvég kooprodukcióban készült Turist-ot (Lavina/Force Majure) – Ruben Östlund rendező munkásságának legújabb darabját, amely idén Cannes-ban megkapta az Un Certain Regard szekcióban a Zsűri Díját. Egy svéd család a francia Alpokba utazik néhány napra síelni. Süt a nap, a lejtők varázslatosak, de aztán egy étteremre lecsap a lavina és minden megváltozik. Az étterem vendégei a szélrózsa minden irányába menekülnek, miközben Ebba a férjét hívja, hogy segítsen megvédeni a gyermekeiket. Tomas azonban menti a saját életét. Bár a várt katasztrófa végül elmarad, a család élete így is fenekestül felfordul.

Ugyancsak nagy érdeklődésre tarthat számot a versenyprogramban a The Two Faces of January, a Kétarcú január című film, amelynek Hussein Amini a rendezője, a főszerepekben pedig Kirsten Dunst-ot, Viggo Mortensent és Oscar Isaac-ot láthatjuk. A történet 1962-ben játszódik: Egy elbűvölő amerikai házaspár, a karizmatikus Chester MacFarland és gyönyörű, fiatal felesége, Colette, Athénba érkezik. Találkoznak Rydal-lel, a görögül is beszélő amerikaival, aki – amellett, hogy idegenvezetőként dolgozik – a turisták megkopasztására szakosodott. Rydal nem tud ellenállni Colette bájának és Chester gazdagságának,, ezért elfogadja a pát vacsorameghívását. De MacFarlandékra is igaz a mondás: nem mind arany, ami fénylik.

A Free Entry Kerékgyártó Yvonne filmje, Pusztai Lucával, Barta Ágnessel és Sándor Péterrel a főszerepekben. Betty és barátnője, V előtt nagy cél lebeg: ki akarnak jutni a Sziget fesztiválra. Pénzük nincs, de van némi vevőre váró füvük.  A buli egész éjjel tart! V csinos lány, aki tudja, hogyan kell kihozni a legjobbat abból, amit a természet adott. Betty visszahúzódó és félénk, nem igazán tudja, hogyan fogja a cigarettát, mit mondjon a fiúknak. De egy vita után fordul a kocka és a lányok útjai szétválnak. Az Egy kemény tojás bosszúja, a Manieggs – Revenge of the Hard Egg, Matláry Miklós animációs  filmje egy frissen szabadult elítéltről szól, aki az igazságtalanul eltöltött két hetes börtönbüntetésért bosszúhadjáratot indít. Kalandos nyomozása során a Kínai sárkány klántól kezdve az illegális ketrecharcokon keresztül a nagy bankrablásig mindennel találkozik.

Ám a végére egy olyan fordulattal kell szembenéznie, amire még a harcedzett akciófilm rajongók sem számítanak. Jonathan Glazer  Under the Skin, A felszín alatt című, mozikba egyébként nem kerülő filmjét csak a fesztiválon láthatjuk majd. A film több díjat és jelölést is kapott: a British Independent Film Awards-on tavaly négy kategóriában is jelölést kapott, köztük a Legjobb rendező és a Legjobb női főszereplő. Az idei Dublini Nemzetközi Filmfesztiválon Daniel Landin megkapta a Brit filmkritikusok díját a Legjobb operatőr kategóriában.Tavaly a Londoni Filmfesztiválon a Legjobb film kategóriában kapott jelölést, a Velencei Filmfesztiválon pedig  Arany Oroszlán-díjra jelölték. Az alkotást mesteri egzisztencialista sci-fiként emlegetik, amelynek központi kérdése az, hogy mit jelent embernek, földönkívülinek vagy a kettő közti valaminek lenni. A Michael Faber regényén alapuló történet egy felejthetetlen hősnő szemszögéből vizsgálja meg az emberi létezést, egy olyan hősnő szemszögéből, aki egy idő után túlságosan is megszokja kölcsönzött bőrét és emberré lesz – katasztrofális következményekkel. A főszerepekben Scarlett Johanssont, Jeremy McWilliamst és Lynsey Taylor Mackay-t láthatjuk.

A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan (For Some Inexplicable)  című film  Reisz Gábor rendezésében  Áronról szól, aki lassan belép a harmincasok táborába. Most fejezte be az egyetemet, munkát keres, de nem igazán tudja mihez is kezdjen az életével. A 30. születésnapjára szervezett bulin rájön, hogy a barátnőjének van valakije. Teljes kétségbeesésében alaposan a pohár fenekére néz. Egy Lisszabonba szóló jeggyel a zsebében tér magához. Úgy dönt, elfogadja a kihívást és nekivág az ismeretlennek. A Sundance Filmfesztivál egyik fődíjasa, a Karlovy Vary Filmfesztivál nyitófilmje, az I Origins, Az Origo, a Felettünk a Föld című, többszörösen is díjazott film rendezőjének,  Mike Cahill-nak második alkotása.

A sci-fi drámában Ian Gray molekuláris biológiát tanul, a szakterülete a szem evolúciója. Beleszeret egy lányba, akivel a világnézetük radikálisan eltérő, de ez csak még jobban elmélyíti kapcsolatukat és örök hűséget esküsznek egymásnak. Évekkel később Ian és a munkatársa, Karen, fantasztikus felfedezést tesz, ami megrengetheti a világot. Kockára téve a munkáját és a családját, Ian elutazik a világ másik végére, hogy megtudja az igazságot és annak esetleges következményeit. Az amerikai film főszereplői Michael Pitt, Steven Yeun és Astrid Bergès-Frisbey.

*    *   *    *

A Kitekintőben a hagyományoknak megfelelően a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál elhozza  az elmúlt év legfontosabb alkotásait. A nyitófilm a Land Ho! lesz, amely Aaron Katz és Martha Stephens alkotása. A történet az egykori pimasz sebészről, Mitch-ről szól, aki nem élvezi a nyugdíjas éveket. Ráveszi egykori sógorát, a joviális Colint, hogy utazzon el vele Izlandra. A páros végigjárja Reykjavík kocsmáit, trendi gyógy- és wellness fürdőit és kalandos éttermeit, mindezt azért, hogy visszakapjanak valamit az ifjúságukból. Szereplők: Earl Lynn Nelson, Paul Eenhoorn és Daníel Gylfason.

A szeptember 18-i magyar premier előtt láthatjuk Miskolcon a Sráckor, azaz Boyhood című filmet Ellar Coltrane, Ethan Hawke és Patricia Arquette főszereplésével Richard Linklater rendezésében, amely eddig két jelölést és nyolc díjat kapott, köztük hármat a Berlini Filmfesztiválon, egyet pedig Seattle-ben. Mason nem csak az idegesítő lánytestvérével, de elvált szüleivel is kénytelen megküzdeni. A papája fura, egyedülálló mamája pedig, aki – amellett, hogy igyekszik végre befejezni a tanulmányait – folyton rossz pasiba szeret bele. Ennek a kaotikus érzelmi világnak a közepén csücsül Mason, akinek a csípős megjegyzései az évek múlásával egyre ütősebbek lesznek.

A brit rendező, Mike Leigh filmje, a Mr. Turner az angol festők egyik legnagyobbikáról, Turnerről szól.. J.M.W. Turner a fény szerelmese volt, imádta, amit az épületekkel, városokkal, tengerrel és hajókkal, hegyekkel és völgyekkel tesz. A Mr. Turner egy olyan férfi portréja, aki elhidegült két lánya anyjától, ragadozóként vadászik a házvezetőnőjére és igazi áldásként tekint az élete alkonyán beköszöntő, váratlan szerelemre. Szereplők: Timothy Spall, Paul Jesson, Dorothy Atkinson. A Cannes-i Filmfesztiválon Timothy Spall megkapta a Legjobb férfiszínész kategória díját, Mike Leigh pedig az Arany Pálma jelölést az alkotásért. A Parador Húngaro című magyar-kolumbiai film a Bogota belvárosában található, több évtizedes múltra visszatekintő híres kis kifőzdében, a Parador Húngaro-ban játszódik. A tulajdonos, Villás György, vagy ahogy Kolumbiában ismerik Jorge, az 50-es évek végén érkezett. Jorge-val szemben ott van Patrick, a szívében magyar amerikai, aki egész életében nomádként élt. Ők ketten, minden különbözőségük ellenére, igaz barátokká válnak.  A filmet : Patrick Alexander és  Aseneth Suarez Ruiz rendezte. Az Egy éjszaka az öreg Mexikóban (Una Noche En El Viejo México/ A Night In Old Mexico)  Emilio Aragon filmje a főszerepekben Robert Duvall, Jeremy Irvine és Angie Cepeda. Red nem adja meg magát az öregségnek, beugrik a Cadillacbe és az unokájával Mexikóba utazik. Megállnak egy mexikói kisvárosban, ahol megismerkednek Pattyvel, aki azt reméli, a két férfi az esély a jobb életre. Road movie a túlélésről, és arról, hogy mindenkinek joga van eldöntenie hogyan érjen véget az élete.

*    *   *    *

A Roma-Kép 2014 programot a fesztivál szervezői  a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézetével karöltve állították össze. A Roma-Kép program keretében romákról szóló filmek kerülnek bemutatásra, de vetítésre kerül Sára Sándor Feldobott kő című klasszikusa is. A film története 1949-50 táján kezdődik, a személyi kultusz éveiben, és egy fiatalember sorsán keresztül beszél az ötvenes-hatvanas évek magyar történelméről. A rendező önéletrajzának elemeiből összegyúrt főhőst, Balázst ( Balázsovits Lajos) az érettségi után felveszik ugyan a főiskolára filmrendező hallgatónak, de mivel időközben apja egy politikai ügy miatt börtönbe kerül, visszavonják a felvételét.

Ezt követően egy vízierőmű, majd egy tanyaközpont létesítésénél helyezkedik el földmérőként, és ismerkedik meg a korszak társadalmi visszásságaival. Az évfolyam-filmek között olyan alkotásokat láthatunk, mint a Hullócsillag Heni, Váradi-Orosz Kristóf alkotása, az Én egyszerű ember vagyok című film Méhi Borbála rendezésében. A Neked mi a sorsod? című filmet Paulisinecz Éva rendezésében, a Cigány vagyok, jól élek című alkotást pedig Temesvári Adrien rendezésében láthatjuk. A felsoroltakon számos workshop és mesterkurzus színesíti majd a szakmai programokat a hazai és külföldi filmszakma elismert alkotóinak részvételével. Lesz filmszakmai nap a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság képviselőinek közreműködésével.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-02-29 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!