Belföld

Helikopterrel kutatják a parlagfüves területeket

2014-08-31 15:14

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Országszerte elkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek helikopteres felderítése, és a szennyezett területek megtisztítása. A Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai a Székesfehérvár mellett található börgöndpusztai repülőtéren mutatták be a módszert, illetve összegezték a legfontosabb tudnivalókat.

Fejér megye teljes mezőgazdasági területét két nap alatt lehet berepülni. A helikopterrel a legsúlyosabb problémát okozó gabonatarlókon lévő, illetve a kukorica és a napraforgó kultúrákban található parlagfüvet lehet felfedezni. A módszerrel minden egyes nagyobb parlagfűvel borított terület felderíthető - magyarázta dr. Pálmai Ottó, a Fejér Megyei Kormányhivatal növény és talajvédelmi igazgatója a Kossuth Rádió Oxigén című vasárnapi műsorában.

Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese hozzátette, hogy az idei tavaszi és nyári időjárás kifejezetten kedvezett a parlagfűnek. A minisztérium és az illetékes hatóságok többször figyelmeztették az állampolgárokat, hogy végezzék el a területük mentesítését. Akik ezt nem tették meg, a földi bejárás és a légi felderítés alapján számíthatnak arra, hogy a hatóságok bírságot és közérdekű védekezést rendelnek el a fertőzött területeken - mutatott rá.

Szalkai Gábor szerint az állampolgárok egyre inkább jogkövető magatartást tanúsítanak, ám ez még mindig nem elég. Abban az esetben csökkenthető drasztikusan a parlagfű mértéke és mérsékelhető a pollenkoncentráció, ha a termelők, a gazdák, a földtulajdonosok és a földhasználók is mentesítik és rendben tartják a tulajdonukban lévő földterületet - hangsúlyozta.

Jordán László, a Nébih növénytani és erdővédelmi elnökhelyettese az eddigi eredményekről elmondta: az elmúlt évben júliustól szeptember végéig, október elejéig 5600 hektár parlagfüves területet mértek be a földhivatalok, ahol hatósági eljárás is indult. Ebből mintegy 1300 hektár feltérképezése származott a légi felderítésből, amit két-három nap alatt végeztek el. Jordán László leszögezte ugyanakkor, hogy a helikopteres átvizsgálás nem azért indult, hogy még több bírságot lehessen kiszabni, hanem mert kiváló visszatartó és figyelemfelkeltő hatással bír. Az elmúlt évben 130 millió forint bírságot szabtak ki - közölte.


MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-02-29 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!