Belföld

Adósságfék-szabályozás a lakosság eladósodása ellen

2014-08-31 09:46

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Adósságfék-szabályozást vezet be a Magyar Nemzeti Bank, ami jövő év január elsejétől lép életbe. A jegybank több lépéssel korlátozza majd a lakosság túlzott eladósodását, így az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóval és a hitelfedezeti mutatóval. Emellett jövőre már csak az kaphat hitelt, akinek rendszeres jövedelme van, amit igazolni is tud. Ma Magyarországon 4 millió ember, több mint 8 000 milliárd forinttal tartozik a bankoknak.

Az elmúlt években nem mindenki fontolta meg ennyire alaposan a hitelfelvételt. 2011 második fele óta ugyan csökken a magyarországi hitelállomány, de így is több mint a kétszerese a 2004-es összegnek. Magyarországon ma 4 millió embernek van valamilyen hitele, összesen 8000 milliárd forint értékben.

A Magyar Nemzeti Bank 2015. január elsejével bevezeti az úgynevezett adósságfék-szabályozást. Ennek értelmében minden új, 200 ezer forint feletti kölcsön esetén a pénzintézeteknek alkalmazniuk kell az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót, jelzálogkölcsönöknél pedig a hitelfedezeti mutatót. Emellett pedig csak munkáltatói igazolás, vagy a NAV által kiállított jövedelemigazolás ellenében lehet kölcsönt folyósítani.

A Nemzeti Bank főosztályvezetője azt mondta: a korlátozásokkal azt szeretnék megakadályozni, hogy az emberek újból adósságcsapdába essenek. Ez igazából a bankokat korlátozza – hangsúlyozta Fáykiss Péter főosztályvezető.

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesületének főtitkára azt mondja, az MNB szabályai a pénzintézeteket kötelezi óvatosságra, de ettől még az ügyfeleknek is körültekintőnek kell lenniük. „Azt látjuk, hogy családokon belül öt-hat-hét hitelszerződés is van. Ezek nem jelzálogszerződések, hanem apróbb szerződések, amelyeknek eleget kell tenni. Nem beszélve a bankszámlákhoz kapható hitelkártyákról, amelyeket sokszor alig tudnak az emberek fizetni" – nyilatkozta Lénárd Mariann főtitkár.

Az MNB szerint az új szabályozás nem veti majd vissza a lakossági hitelezést, hanem a felelős hitelvételt erősítheti.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!