Belföld

Mustgáz-veszélyre figyelmeztet a katasztrófavédelem

2014-08-30 12:18

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Az őszi szüreti időszak közeledtével a mustgáz veszélyére hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), amelynek adatai szerint átlagosan évi ötven alkalommal riasztják mustgázzal kapcsolatos balesetekhez a tűzoltókat.

A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, amely színtelen, szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb, zárt helyiségekben, a levegőt kiszorítva, a föld közelében terül szét. Nagyobb koncentrációban belégzése oxigénhiányos állapotot okozhat: ennek jele a szédülés, a hányinger, az álmosság, a mentális zavar és az eszméletvesztés - írta az OKF kommunikációs szolgálata közleményében.
   
Hangsúlyozták: nagyon fontos, a borospincét üzemeltetők ezzel tisztában legyenek, mivel a szén-dioxid a borkészítés folyamata során, erjedés közben szabadul fel olyan mennyiségben, hogy az gondot okozhat. A közlemény szerint Magyarországon évente mintegy ötven alkalommal riasztják mustgázzal kapcsolatos balesetekhez a tűzoltókat, ám a riasztások jelentős részében már nem lehet segíteni.
   
A katasztrófavédelem ezért azt kéri, gondoskodjanak a pincék megfelelő szellőztetéséről, a hordókat lehetőleg nagy térben helyezzék el, és használjanak szén-dioxid-érzékelőt. Azt is javasolják, hogy a pincébe - derékmagasságban tartott - gyertyával menjenek le, mert ha a gyertya lángja kialszik, az egyértelmű jele annak, hogy nincs elegendő oxigén a helyiségben, azt azonnal el kell hagyni. Figyelmeztettek végül, hogy mustgáz miatti balesetnél kizárólag olyan ember segítsen, aki légzőkészüléket visel.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!