Oktatás

Újra beiskolázzák a közmunkásokat

2014-08-30 11:36

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A tavalyi százezer fős beiskolázás után idén a tervek szerint újabb harmincezer közfoglalkoztatott ülhet iskolapadba – tudta meg a Magyar Nemzet. A képzést uniós forrásból finanszírozzák, az erre a célra felhasználható keretből még hatmilliárd forint áll rendelkezésre. Pillanatnyilag 8000-en tanulnak, és további 3500 ember kapcsolódhat be hamarosan. Eddig 115 ezer közfoglalkoztatott szerzett bizonyítványt.

A tavalyi után idén télen újabb nagy volumenű képzési program kezdődik a közfoglalkoztatottak számára. Az új képzettség megszerzése jelentősen növeli majd a hátrányos helyzetű emberek esélyeit a nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedésre, emellett attól sem kell tartani, hogy a nyári- őszi idénymunkák elvégzése után télen tömegesen maradnak majd jövedelem nélkül a korábban közfoglalkoztatottként dolgozók.

A lap érdeklődésére a Belügyminisztérium közölte: a meglévő keretösszegből 2014. december 1. és 2015. március 31. között mintegy 30 ezer ember tanulhat. A közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzési programokhoz a Támop 2.1.6 Újra tanulok projekt nyújt forrást, amelyből mintegy hatmilliárd forint még megvan. A projekt célja az is, hogy minél több alacsonyan képzett, elavult szakképzettségű, hátrányos munkaerő-piaci helyzetű személyt vonjanak be. A résztvevőknek lehetőségük lesz befejezni az általános iskolát, pótolni a hiányzó kompetenciáikat, illetve szakmát tanulni.

A közfoglalkoztatottak alapfokú végzettséget szerezhetnek, alapkompetencia-fejlesztésen vehetnek részt, valamint OKJ-s vagy betanítóképzéseket is elvégezhetnek. A Belügyminisztérium közölte, jelenleg is zajlanak képzések, természetesen a télinél lényegesen kisebb létszámban. Pillanatnyilag 8205 közfoglalkoztatott jár iskolába, ám a lehetőségek bővítését tervezik, hiszen az országos közfoglalkoztatási programok keretében a munkavégzéshez kapcsolódóan biztosítani kell a foglalkoztatást elősegítő képzés lehetőségét is. Éppen most zajlik a programok elindítása, amelyeknek köszönhetően további 3500 ember ülhet iskolapadba.

A szaktárca rámutatott: az Újra tanulok program finanszírozásával eddig több mint 115 ezer ember fejezte be sikeresen a programot, és a résztvevőknek csupán öt százaléka, 6726 fő morzsolódott le.

MNAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-08-16 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!