Külföld

Prága az orosz katonák visszavonására szólította fel Moszkvát

2014-08-29 21:21

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Az orosz katonák behatolása Ukrajna területére egész Európa békéjét és stabilitását veszélyezteti - hangsúlyozta a cseh külügyminisztérium.

A cseh diplomácia pénteken nyilatkozatban szólította fel Moszkvát, hogy vonja vissza katonáit Ukrajnából.     A külügyminisztérium követelte, hogy Oroszország állítsa le az ukrajnai területek lövetését, az oroszbarát felkelők katonai támogatását és tegye lehetővé az ukrán-orosz határ független ellenőrzését.

"A Cseh Köztársaság az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek behatolását Kelet- és Délkelet-Ukrajna területére egész Európa békéje és biztonsága egyértelmű veszélyeztetésének tartja" - olvasható a minisztérium nyilatkozatában.

Prága szerint Oroszország legutóbbi lépései nemcsak a nemzetközi jog alapvető normáival, hanem Vlagyimir Putyin orosz államfő néhány napja Minszkben elhangzott nyilatkozatával is ellentétesek. Putyin a minszki csúcstalálkozón arról biztosította tárgyalópartnereit, hogy Moszkva mindent megtesz az ukrajnai válság békés megoldása érdekében.

"A Cseh Köztársaság ezért felszólítja az Oroszországi Föderációt, hogy azonnal vonja vissza fegyveres erőit Ukrajna területéről" - írja a minisztérium.

Prága emellett "ismételten arra kéri az Oroszországi Föderációt, hogy állítsa le az ukrajnai területek lövetését az Oroszországi Föderáció területéről, szakítsa meg a hadifelszerelés és nehézfegyverek szállítását és tegye lehetővé a teljes ukrán-orosz határ független ellenőrzését".

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-06-15 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!