Külföld

Basescu fegyverszállítást és újabb Moszkva elleni szankciókat szorgalmaz

2014-08-29 15:47

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Traian Basescu román államelnök kijelentette pénteken, hogy az ukrán hadsereg katonai felszerelésekkel való támogatását és az Oroszország elleni gazdasági szankciók kiterjesztését fogja szorgalmazni az Európai Unió állam- és kormányfőinek hétvégi csúcstalálkozóján.

Basescu a román diplomaták éves találkozóján azt mondta: az ukrán hadsereg nehéz helyzetben van, és ha az Európai Unió, valamint a NATO nem látja el az ukrán hadsereget a szükséges fegyverekkel, hiú remény marad a Kijevi hatalomnak az a szándéka, hogy újból ellenőrzése alá vonja az ország keleti részét. Basescu szerint a harcok folytatása az ukrán hadsereg "lemészárlását" eredményezheti.

"A demokratikus országoknak túl kell lépniük a jóindulatú nyilatkozatokon…, és Oroszországhoz hasonlóan kell cselekedniük, vagyis az ukrán hadsereg rendelkezésére kell bocsátaniuk a szükséges felszereléseket, ha segíteni akarják az ukrán demokráciát" - mondta.

Hozzátette: a hétvégi EU-csúcson az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók kiterjesztését szorgalmazza energetika és hadászat területén. Rámutatott: Oroszországgal nem bonyolíthatják le hadászati szerződéseiket a különböző országok, és nem szállíthatnak fegyvereket Moszkvának, mert ezeket Oroszország a demokrácia, valamint szuverén és független állam ellen fordítja. Basescu a szankciók kiterjesztését azzal indokolta, hogy Oroszország is fokozta a kelet-ukrajnai orosz szeparatisták felfegyverzését.

A román államelnök csütörtökön este egy nyilatkozatban elítélte az egységes Ukrajnától elszakadni próbáló szeparatistáknak nyújtott orosz katonai segítséget, és megerősítette, hogy Románia kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Mint mondta, Románia mindent megtesz Ukrajna támogatása érdekében, amit törvényesen megtehet.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-06-15 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!