Gazdaság

Az orosz-ukrán konfliktus mozgatja a forint árfolyamát

2014-08-29 14:40

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Csütörtökön és pénteken egyértelműen az orosz-ukrán konfliktus volt a legmeghatározóbb tényező a forint árfolyamváltozásának szempontjából, és ez a következő héten is így maradhat.

Az euró árfolyama péntek délelőtt megközelítette a 316,5 forintos szintet, de innen visszapattant. Az euró erősödésének megbicsaklását az eurózónából érkező rossz gazdasági hírek magyarázzák, másrészt technikai jellege is lehet - mondta el Mester Péter, a Quaestor Csoport devizapiaci elemzője az MTI-nek.
Az előzetes adatok szerint augusztusban az eurózónában 0,3 százalékra lassult az éves infláció, és magas szinten, 11,5 százalékon maradt a munkanélküliség. Mester Péter szerint az euró igazából így nem képes erősödni, és a 316-317 forintos szint egy technikai ellenállási pont az euró számára, amelyet péntek délelőtt nem tudott áttörni.

A Quaestor elemzője szerint pénteken a dollár erősödése is mérséklődött az euróval szemben, ez okozta a dollár forintárfolyamának csökkenését a reggeli növekedés után. A következő héten ha a dollár ismét erősödik akkor emiatt az euró forintárfolyama se tud csökkeni, de a legfontosabb változó a forint számára továbbra is az orosz-ukrán konfliktus lesz.
Mester Péter szerint hosszabb távon, azaz a következő 6-12 hónapban a forint gyengülésére van nagyobb esély. Az Oroszország és a nyugat közti "szankcióháború" a világgazdaságra és Magyarországra is hatással lesz. A magyarországi alapkamat szintje se annyira vonzó már a befektetőknek, ezt az is mutatta, hogy az elmúlt napokban a régiós devizák közül a forintnál volt az egyik legmarkánsabb gyengülés.

A forint árfolyamának komoly erősödésére csak akkor lehet számítani, ha érdemben javulna az orosz-ukrán helyzet, azaz csökkennének a kockázatok, és az Egyesült Államokban eltolódna az alapkamat emelésének várt időpontja, gyengítve a dollárt - mondta. Hozzátette azonban: még ilyen körülmények mellett is az kellene, hogy Amerikában, Japánban és az eurózónában is maradjon a laza jegybanki politika.
Az euró árfolyama péntek reggel hétkor 315,24 forint volt, péntek délben 315,72 forint. A dollár árfolyama 239,27 forintról 239,60 forintra, a svájci franké 261,28 forintról 261,82 forintra, a japán jené 2,3042 forintról 2,3055 forintra változott.

Az euró péntek délben 1,3179 dolláron jegyezték, az euró 0,03 százalékot gyengült a dollárral szemben. Délben egy euró 4,22 lengyel zlotyt (0,05 százalékos erősödés), 27,79 cseh koronát (0,15 százalékos gyengülés) és 4,41 román lejt ért (0,18 százalékos erősödés).Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!