Belföld

Jövőre Miskolcra jön a főépítészi konferecia

2014-08-28 20:54

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Keresztes Sándor, az Antall-kormány volt környezetvédelmi és területfejlesztési minisztere, nyugalmazott állami főépítész vehette át csütörtökön Szentgotthárdon az Országos Főépítészi Kollégium által adományozott Főépítészi Életmű Díjat.

A Rába-parti városban zajlik szerdától péntekig a XIX. Országos Főépítészi Konferencia, 150 főépítész részvételével, ahol hagyományosan átadják az építész szakma díjait is. Az idén Keresztes Sándor mellett életmű díjat kapott Farkas Gábor, Cegléd és Dabas főépítésze is, az Év Főépítésze Díjat pedig Papp Zoltán Tamás, Sümeg és Tapolca, valamint Sávoly község főépítésze vehette át.

A díjazottak laudációjában kiemelték: Keresztes Sándor közel két évtizedes színvonalas állami és területi főépítészi munkásságáért, miniszterként pedig a területi főépítészi hálózat újjáalakításáért végzett tevékenységéért kapta az életműdíjat.

Farkas Gábornak szintén két évtizedes eredményes főépítészi munkájáért, valamint a fiatal építész generáció nevelésében elért eredményeiért ítélték oda az életműdíjat.

Papp Zoltán Tamás szerteágazó építészi tevékenysége mellett a főépítészeket segítő aktív közösségi és szervező munkájáért is érdemessé vált az Év Főépítésze Díjra.

Az idei főépítészi konferencia a település, a természet kapcsolatát és kölcsönhatásait állította középpontjába az energiatakarékosság, a megújuló energiák felhasználásának jegyében.

Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy 19 éve  minden évben más helyszínen rendezik meg a konferenciát. Az idén azért is esett a választás Szentgotthárdra, mert a város tavaly elnyerte megújuló energiákkal foglalkozó uniós projekt kapcsán az "energiaváros" címet.

Sáros László György, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a főépítész feladata, hogy szakmai kérdésekben az adott település "élő lelkiismerete" legyen, hiszen munkájuk eredménye gyakran csak 15-20 év után kezd el érzékelhetővé válni. Ezért sem volt szerencsés, hogy az elmúlt évtizedekben gyakran ki voltak téve a politikai széljárásának - jegyezte meg.

A sajtótájékoztatón bejelentették: jövőre Miskolcon tartják az országos főépítészi konferenciát.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!