Belföld

Indul a BuSho - 15 órányi rövidfilm a versenyprogramban

2014-08-28 18:22

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Csak a versenyprogramban 15 órányi rövidfilmet kínál a szeptember 2. és 7. között Budapest mellett több vidéki és határon túli nagyvárosban párhuzamosan zajló BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, amelyen a legfrissebb magyar és nemzetközi rövidfilmes kínálatba kaphatnak betekintést a nézők.

Idén több mint 70 országból érkezett csaknem 1200 nevezésből az előzsűri válogatása nyomán 81 fikciós, kísérleti és animációs rövidfilm jutott a 10. BuSho versenyprogramjába, és nagyságrendileg összesen még egyszer ennyi rövidfilmet láthat a közönség a nemzetközi információs, valamint az animációs és a magyar panoráma szekciók vetítésein - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A versenyprogramban 12 magyar alkotás indul, köztük Szabó Simonnak az Európai Filmakadémia rövidfilmes díjára jelölt, Fal című alkotása, a 2005-ös, első BuShón fődíjat nyert alkotópáros, Dési András György és Móray Gábor Szarajevóban is versenybe válogatott Valaki vacsorára című filmje és Bucsi Réka számtalan fesztivált, köztük a Berlinalét is megjárt animációja, a Symphony No. 42 is. A hirosimai animációs filmfesztiválon versenyzett Ruska László és Ringeisen Dávid Papírvilága, Kárpáti György Mór Provincia című munkája Cannes-ban a filmfőiskolák legjobbjainak versenyében indult, Ferenczik Áron Miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban? című filmje pedig Karlovy Varyban debütált nemrég - akár ezek egyike is elnyerheti jövő szombaton az Arany Bushót.

A fesztivál hagyományosan bemutatkozási lehetőséget biztosít - a panoráma és az információs szekciókban - a nevezett, de a versenyből kimaradt alkotásoknak is, a magyar nevezések közül valamennyit láthatja a közönség. Szerepelnek a fesztivál programjában az Európai Filmakadémia előző évi rövidfilmes jelöltjei is; ezeket a kisfilmeket csak a BuShón láthatja a magyar közönség.

A fesztivál főtámogatója kezdetektől a Nemzetközi Visegrádi Alap, ennek nyomán mutatja be válogatását a visegrádi négyek egy-egy filmfőiskolája. Magyarországot a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) képviseli. A hallgatói munkákat szombaton tekinthetik meg az érdeklődők.

Szintén szombaton adnak ízelítőt két, a BuSho által szervezett workshop, a februári Spot & Poster, illetve a nyári GomBuSho összművészeti alkotótábor munkáiból.

A központi helyszín, a budapesti Puskin mozi és az esti ismétlő vetítéseknek helyet adó Corvintető mellett párhuzamosan zajlanak majd a vetítések Szolnokon, Sopronban, valamint a határon túl Nagyváradon, Érsekújváron és Ungváron. Az esti koncertek a budapesti Trafikban lesznek.

A BuShót a Külgazdasági és Külügyminisztérium is támogatja, a fesztivált fővédnökként Balatoni Monika, a tárca kulturális diplomáciáért felelős államtitkára nyitja meg kedd este. A megnyitón köszöntőt mond M. Tóth Géza, az SZFE rektora, a tavalyi zsűri elnöke.

A nemzetközi zsűri jövő szombat este a három fődíj mellett hét kategóriában oszt díjat, a Nemzetközi Visegrádi Alap pedig először ítéli oda különdíját.

Az eddigiekhez hasonlóan jegyet csak a versenyblokkokra kell váltani, elővételes jegyfoglalásra már van lehetőség. A fesztivál összes filmjét angol felirattal vetítik.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!